Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge har 19 barn og 4 voksne utviklet søvnsykdommen narkolepsi etter å ha blitt vaksinert med Pandemrix. Neste uke skal eksperter fra hele Europa samles for å diskutere sammenhengen mellom narkolepsi og svineinfluensavaksinen.

– Det er en såpass stor sammenheng, at jeg ikke vil bli forbauset om det finnes flere som har utviklet narkolepsi i etterkant av Pandemrix. Svenskene er helt sikre på det. Vi vet ikke hvorfor det er slik. Det er noe vi grubler på, sier rådgiver ved Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD, Narkolepsi og Tourettes, Knut H. Bronder til tv2.no.

Les også: – H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

Mange barn

Bronder sier til tv2.no at narkolepsi er en sykdom som normalt sett viser seg i slutten av tenårene eller i begynnelsen av voksenårene. Han er derfor veldig overrasket over at så mange barn har fått diagnosen.

– Dette er veldig spesielt. Det er en diagnose man kan få hele livet, men den kommer ofte senere, sier Bronder.

Ifølge Legemiddelverket er vanlig forekomst av narkolepsi ett tilfelle per 100.000 barn. På bakgrunn av denne statistikken var det ventet at fem barn som har blitt vaksinert skulle utvikle narkolepsi. 2,2 millioner nordmenn fikk vaksinen i 2009 og 2010.

Tallene for barn som har utviklet narkolepsi etter pandemetrix er langt høyere i Sverige.

Les også: Sveits gir ikke Pandemrix til barn, eldre og gravide

Ødeleggende

Narkolepsi er en sykdom som rammer det sosiale livet til en person. Ofte utvikler narkoleptikere kataplexi. Et kataplexiskanfall kan forårsakes av en oppstemt sinnsstemning for eksempel om personen blir overrasket, glad eller sint.

– Personer som har kataplexi kan bli mo i knærne, miste fullstendig kontrollen over musklene og falle sammen i søvn. Dette kan skje om de blir overrasket over å se en venninne, veldig sint på sjefen, eller blir glad i et parforhold. Det ikke like enkelt, sier Bronder og legger til:

– De som har narkolepsi sover mye, men sjeldent godt hele natten igjennom. De har mange forstyrrelser i søvnfasen og går ofte rett inn i drømmesøvn. Spesielt barn får ofte mareritt

Han forteller videre at narkoleptikere kan bli søvnige til enhver tid. Uansett om de har sovet mye eller ikke.

Les også: To nye tilfeller av narkolepsi