Riktig skikk og bruk er viktig i små som store bryllup, men det viktigste er likevel at både gjester og brudepar koser seg. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Riktig skikk og bruk er viktig i små som store bryllup, men det viktigste er likevel at både gjester og brudepar koser seg. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Skikk og bruk i sommerbryllupet

Vet du hvorfor du aldri bør bruke rød kjole som bryllupsgjest? Få tipsene her.

Sommeren er høysesong for bryllupsfester og både som gjest og brudepar er det mye å huske på skal man følge riktig skikk og bruk før og under den store festen.

Les også: – Ikke vær redd for å slippe deg løs

Strengere før

– Før var det mye strengere med riktig skikk og bruk i bryllup. I dag er bryllupene gjerne løsere i formen og mange velger en mer utradisjonell feiring, sier skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen til God morgen Norge.

Han mener likevel det finnes noen grunnleggende regler man alltid bør huske på.

Det er viktig at gjestene føler seg velkommen og trives under bryllupsfesten.

– Tenk på hvilke gjester man ønsker å ha tilstede. Det er viktig at alle føler seg velkommen og trives under festen. Hvis man har barn tilstede er det viktig å huske på at de ofte lager mye leven og at man har en god ordning for hvordan de blir tatt vare på, spesielt mens de viktige talene foregår, råder Helliesen.

Kathrine Sørland: – Her er mine brudekjolefavoritter

Røykepauser

Skikk og bruk-eksperten legger også til en annen viktig regel:

– Legg inn røykepauser! Mange sier de ikke trenger det, men så plutselig er tilfeldigvis halvparten av gjestene på «toalettet» samtidig, legger han til.

Reidar Helliesen er skikk og bruk-ekspert, men også kjent fra Skaperen på TV2 og reality-serien Fagerstrand. (Foto: TV 2)
Reidar Helliesen er skikk og bruk-ekspert, men også kjent fra Skaperen på TV2 og reality-serien Fagerstrand. (Foto: TV 2)
Planlegg bordplasseringen nøye

I disse dager kan mine, dine og våre barn, foreldre og ekser fort skape vanskeligheter når brudeparet skal plassere alle gjestene rundt bordet.

Helliesen anbefaler derfor å plassere gjestene i mindre runde bord på rundt seks til åtte gjester ved hvert bord, istedet for den tradisjonelle hesteskoen. Da kan man lettere unngå konflikter mellom ulike familiemedlemmer i tillegg til at gjestene som sitter på samme bord får større muligheter til å bli bedre kjent.

– Det er vanlig å plassere nærmeste familie nærmest brudeparet. Med runde bord er ikke dette like nøye. Det skal være en god blanding av nytt og kjent ved hvert bord, mener Helliesen.

Han anbefaler på det sterkeste at brudeparet bruker god tid på bordplasseringen før bryllupet og fokuserer på å skape trivsel ved bordene.

Ny trend: Sjokolade i bryllupskaken

Bruk god tid på å finne den rette toastmasteren. Han er dirigenten gjennom hele middagen.

Tips til middagen

 • Begrens taler og sanger og lag en god struktur for middagen.
 • Ikke sitt ved bordet lenger enn til klokken 23. Hvis man sitter ved bordet til over midnatt får man ikke tid til å skjære kaken og danse før de eldste vil hjem. Dessuten blir gjestene ofte utålmodig av å sitte så lenge ved bordet.
 • Bruk god tid på å finne den perfekte toastmasteren.

– Toastmasteren har en meget viktig rolle under et bryllup. Han er dirigenten og styrer middagen. Han skal være vittig, men likevel ikke ta all oppmerksomheten slik at folk kun husker denne personen i stedet for brudeparet, råder Helliesen.

Tips til desserten:Slik får du perfekte cupcakes

Taler

 • Det er essensielt at toastmasteren tar full kontroll om talelisten og sier i fra om at ingen taler kan være for lange.
 • Hvis brudgommen ikke er glad i å holde taler er det fortsatt god skikk og bruk om han kun ønsker å utbringe en kort skål til ære for bruden.
 • De nærmeste familiemedlemmene har rett til å få holde sine taler først.
 • Toastmaster kan si noe kort mellom forretten og hovedretten. Øvrige taler skal holdes etter hovedretten slik at folk får spise i ro og fred.
 • Toastmaster må gi beskjed til kjøkkenet når alle taler er ferdige. Dette er spesielt viktig slik at ikke desserten smelter eller mater blir kald.

Slik skåler du riktig

Når man skåler med vinglass skal man ikke klirre med glassene i følge skikk og bruk-ekspert. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Når man skåler med vinglass skal man ikke klirre med glassene i følge skikk og bruk-ekspert. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Nordmenn er glad i å klirre med glassene på fest, men Helliesen fraråder dette når man er i bryllup.

– Man skal ikke klirre i glassene når man drikker fra vinglass. Man skal løfte glasset til rundt nesetippen - ikke over øynene! Se mot brudeparet først, så de rundt deg, nipp til glasset og se igjen på de samme menneskene. For all del, løft glasset kun i stetten, er den klare oppfordringen fra skikk og bruk-eksperten.

Gjør deg klar til den store festen:

Slik får du lekre sommerføtter

Hvordan lykkes på sommerfesten

Tips til gjestene

Brudeparet planlegger ofte et bryllup i lang tid i forveien, men under selve festen er det opp til gjestene å gjøre det beste ut av festen. Alle gjester oppfordres til å mingle og ikke slå seg til ro med kun de man kjenner fra før.

– Bli kjent med begge parters venner og familie. Og start tidlig. Et godt tips er å arrangere små leker på begynnelsen av kvelden slik at folk kan bli bedre kjent. Gjør gjerne dette mens brudeparet fotograferes, sier Helliesen.

Les også:Kongeekspert: – Kate minner om Mette-Marit

Kle deg passende

Bruker man rød kjole i bryllup signaliserer det at man har ligget med brudgommen. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Bruker man rød kjole i bryllup signaliserer det at man har ligget med brudgommen. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Som gjest i et bryllup er det viktig at du ikke tar all oppmerksomhet fra bruden. Man bør kle seg pent, men skill gjerne mellom et aften- og et formiddagsbryllup. Invitasjonen bør nevne hvilket antrekk som er forventet.

De fleste vet at kvinner ikke bør bruke hvit kjole i bryllup. Men det finnes også en regel mot rød kjole.

– Dersom du går med rød kjole så betyr det at du har ligget med brudgommen, og det er kanskje ikke noe du har lyst til å signalisere, sier redaktør i Cosmopolitan, Ingeborg Heldal til TV2 Sommertid.

Les også: Kan du gå på høye hæler? Her får du tipsene!

– Har du noen kilo ekstra, som meg, understrek midjen

Sosiale medier og mobiler

Mange brudepar lager i dag egne nettsider der de legger ut gjestelister, personlige historier, ønskelister og så videre. Dette kan være en fin måte å forbrede gjestene på den store dagen.

– Mange velger også å legge ut mange bilder på Facebook, men man skal være litt forsiktig med å laste opp bilder direkte fra bryllupskvelden. Bruden er ofte nøye på hvordan bilder som blir lagt ut så pass i alle fall på at brudeparet godkjenner bildene før du laster de opp, sier Helliesen.

Til de som ikke klarer å legge vekk mobilen selv i bryllup har skikk og bruk-eksperten en siste oppfordring:

– Skru av lyden på mobilen!

Les også:

Ingeborg Heldal – Gutta hater empireliv på kjolene

Tips til trening utendørs

– Ikke vær redd for å slippe deg løs

– Ta på deg stor solhatt, glamorøse solbriller og rød leppestift