Statusoppdateringene våre på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Statusoppdateringene våre på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Facebook er skummelt for selvfølelsen

Vi lever perfekte liv på Facebook, men virkeligheten er en annen.

«Har hatt en deilig løpetur langs sjøen i dusk regn :) Balsam for kropp og sjel!»

«Kokvarmt og sol på Senja :) Jenta sover, mannen vaske bilen og æ sole mæ ;P»

De lever sine perfekte liv i sine perfekte hus med sin perfekte familie. De disker opp med de lekreste retter til middag i ukedagene, og baker dessuten alltid brød fra bunnen av. I tillegg får de tid til å trene flere ganger i uka, og joggeturene i duskregn føles alltid herlig for dem.

Dette hater vi å lese om på Facebook

Koselig kafétur med jentene mine! Dere er så herlige <3

Skummelt for selvfølelsen

Kort sagt er Facebook-venners statusoppdateringer med på å sette ens egen drepende kjedelige, tv-baserte regnværstilværelse i et nokså trist perspektiv.

– Alt som tar oss i retning av at ting må være perfekt er skummelt for selvfølelsen. Det er ikke menneskelig å være perfekt, sier psykolog Guro Øiestad til God morgen Norge.

Hvis det er sånn at alle andre er vakrere, mer suksessfulle og lever bedre liv enn deg, så er det på tide å rydde opp i egne tanker. For selv om de fleste av oss gjerne helst snakker om de gode tingene i livet, vet vi godt at det ligger menneskelig strev bak den perfekte fasaden. I sosiale medier poster vi bruddstykker av livene våre, og da velger vi de beste delene.

– Vi vet ikke hva som foregår bak fasaden til dem vi oppfatter som perfekte og som vi sammenligner oss med. Målestokken vår blir forvrengt fordi vi måler oss opp mot en liten del av et sammensatt bilde, sier Øiestad.

Dette betyr at vi sammenligner oss mot et ideal som ikke er virkelighet.

Vi er lei maset på Facebook

Greeeit fornøyde me å sykla 37 km i dag!:)

Situasjonsbetinget kontrast

I psykologien kalles det kontrastfenomenet. Hvis vi for eksempel løfter en tung gjenstand etter at vi har løftet en lett gjenstand, vil den tunge virke tyngre enn den ville gjort dersom vi hadde løftet den først.

Vi har for vane å sammenligne oss med andre. Det er naturlig, men hvor stor kontrasten virker er situasjonsbetinget.

Når disse sammenligningene inneholder vrengebilder av virkeligheten kan det føre til dårlig selvfølelse.

Bør folk slutte å late som om livet deres er perfekt?

– Vi kan ikke lage moralske regler om hva folk bør få lov til å dele. Å dele de gode tingene i livet kan være frydfullt for de som deler, og spre glede til de som leser. Om det oppfattes som negativt for oss å lese disse glade oppdateringene, så må vi lære oss å håndtere det riktig, mener psykologen.

Helene (18) brukte fire timer daglig på Facebook

Har vært på stranda to dager på rad! <3 perfekt helg i perfekt vær, med perfekte folk og unga:) no e det hjemmelaga pizza t kvelds :)

Identitetsskapende prosjekt

Ekstern førsteamanuensis i psykologi på Københavns Universitet Lars Lundmann Jensen har skrevet boken «Hvem er jeg? Narcissisme og personlighed i det senmoderne samfund».

Han mener at de evig positive oppdateringene er en del av vårt identitetsskapende prosjekt.

Identiteten er ikke lenger medfødt, men noe vi selv definerer, og det gjør vi i høy grad også på Facebook.

– Statusoppdateringene våre på Facebook handler i høy grad om å skape en identitet og få anerkjennelse for den vi er. Vi vil i høyere grad anerkjennes for det positive enn det negative. Det betyr til gjengjeld at folk med lav selvtillit vil føle at alle andre har det bedre enn dem selv, sier Jensen til forskning.no.

Reaksjonen på de overveldende mange suksessoppdateringene vil ofte være at vi selv skriver om hvor bra livet vårt er. Resultatet er et våpenkappløp.

Da blir det Dublin i september! Gim'me the woop!

– La deg inspirerere

Psykolog Guro Øiestad ber oss slutte å lage en konkurranse ut av dette, men heller prøve å la oss inspirere.

– Vær raus mot deg selv. Kanskje blir ikke dine cupcakes like fine som bloggedamen sine, men minn deg selv på at du er ok likevel. Du har dine styrker, og dine svakheter. Det er det som kalles å være menneske, sier hun.

Når venners suksess får en selv til å føle seg som en taper må vi minne oss selv på at virkeligheten er en annen. Og kanskje kan vi hjelpe andre til å huske på det samme.

– Det er viktig at medier rommer vanlig, menneskelig tilkortkommenhet. Når andre blogger om sine perfekte cupcakes, kan du selv skrive noe morsomt om en bakeseanse som gikk i dass, foreslår hun.

– God selvfølelse er ikke å være perfekt. Da blir fallhøyden altfor stor.

Om alle de glade statusoppdateringene gjør deg nedbrutt foreslår psykologen at du rett og slett lar være å lese dem.

– Les en tykk roman om mennesker som lever sitt liv i fattigdom i slummen i India i stedet. Det setter ting i perspektiv, sier Guro Øiestad.

Sommer og sol. Ahh. Digg med ferie. Og vinen er fortsatt temperert...!

Alt du trenger å vite om din Facebook-tidslinje

Her har Maria Hovtun dekket bordet til en babyshower. Hun er en av mange bloggere som viser fram sitt
Her har Maria Hovtun dekket bordet til en babyshower. Hun er en av mange bloggere som viser fram sitt

Guro Øiestads gode råd til å takle andres suksess:

  • La deg inspirere. Ikke lag en konkurranse av måten andre framstiller sitt liv i sosiale meder versus ditt riktige liv.
  • Vær stolt av egne suksesser. Mange forklarer egen medgang med flaks og tilfeldigheter, og nederlag som et resultat av udugelighet.
  • Tenk selvaksepterende. Vær raus og romslig mot deg selv. Du har dine styrker, andre har sine. Du trenger ikke være som dem for å ha et godt liv.
  • Og om sosiale medier kun blir negativt for deg: Hopp av karusellen. Slutt og les blogger og Facebook, og gjør noe annet i stedet.

Tar meg ein joggetur eg :)

Les også:

Dette har vi komplekser for

Sjekk om du har dårlig selvfølelse