KrekarErna
KrekarErna

Mulla Krekar tiltalt for trusler mot Erna Solberg

– Jeg kan bekrefte at vi har tatt ut tiltale mot mulla Krekar, sier statsadvokat Marit Bakkevik ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nyhetene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltalen ble tatt ut i går og blir forkynt for mulla Krekar i dag tirsdag.

– Han vet ikke om at han er tiltalt ennå. Jeg er på vei til han for å forkynne tiltalen nå, sier Krekars forsvarer Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

HØR LYDKLIPPET: Her truer Krekar Erna Solberg og oppfordrer til selvmordsangrep

Artikkelen fortsetter under videovinduet:

Oppfordring til terror

Mulla Krekar er tiltalt for oppfordring til terror mot myndighetspersoner, etter at han på en pressekonferanse i juni i fjor blant annet kom med trusler mot Erna Solberg dersom han ble sendt ut av Norge.

«Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne», sa Krekar.

– Bra politiet tra trusler alvorlig

Solberg sier i en pressemelding at hun er glad for at politiet tar trusler på alvor.

– Dersom politiet mener at Krekar har brutt loven er det bra han blir tiltalt. Dette er et spørsmål for rettsvesenet ikke politikken, sier Høyre-lederen.

Les også: Krekar: – Dør jeg, dør den som kaster meg ut

PST etterforsker truslene

Politiets Sikkerhetstjeneste etterforsket truslene fra mullah Krekar og i januar i år innstilte de på tiltale mot mullaen.

Krekar er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 99, som har en strafferamme på 15 års fengsel:

”§ 99. Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett. Medvirkning er straffbar.”

Siktes for terror

Krekar tiltale også etter paragraf 147, som gjelder planlegging og forberedelse av terrorhandlinger.

– Han er også tiltalt for å ha truet med å begå en terrohandling. Det er true med å ta livet av noen, skaper også frykt hos politiet, Derfor siktes Krekar også etter paragraf 147, sier Marit Bakkevik til TV 2.

– På høy tid

Frp-leder Siv Jensen, som i fjor anmeldte Krekar for drapstruslene, mener tiltalebeslutningen viser at domstolene «nok en gang» må rydde opp etter regjeringen.

– Grunnen til at jeg anmeldte Krekar vi mener dagens regjering og politiske flertall tar mer hensyn til Krekars behov og sikkerhet enn samfunnets trygghet. Dette er en mann som går fritt rundt i det norske samfunn til tross for at han er dømt for å utgjøre en fare for rikets sikkerhet i Høyesterett, sier Jensen i en kommentar.

Hun vil ikke frata regjeringen ansvar selv om saken nå havner for rettsapparatet:

– Det er på høy tid at regjeringen tar ansvar og sørger for å gjøre det de burde gjort for lenge siden, nemlig å putte han i forvaring til han blir sendt ut av landet, sier Jensen.

Les også: Vil tiltale Krekar for trusler