Alexander Kolobnev (Foto: JOEL SAGET/Afp)
Alexander Kolobnev (Foto: JOEL SAGET/Afp)

Kolobnev tatt i doping - fikk sparken

Reuters melder at Alexander Kolobnev har fått sparken av Katjusja etter at han mandag ble tatt for bruk av Hydroklortiazid.

Siste fra dopingskandalen: Reuters melder mandag kveld at Alexander Kolobnev har fått sparken av Katjusja etter at han mandag ble tatt for bruk av Hydroklortiazid.

Katjusja pressetalsmann Sergej Outschakov sier i en pressemelding til nyhetsbyrået Reuters at Kolobnev har fått sparken.

– Han har fått sparken og i samsvar med våre interne lagregler må han betale Katjusja for skadene det har påført lagets rykte når saken er over.

hjemmesiden til Katjusja står det at en syklist må betale opptil fem årslønner dersom han blir tatt i doping.

L'Equipe melder at Alexander Kolobnev er tatt for bruk av Hydroklortiazid, et vanndrivende legemiddel. Kolobnev skal ha testet positivt på Hydroklortiazid etter den 5. etappen fra Carhaix til Cap Fréhel. Ifølge legemiddelhåndboka tilhører Hydroklortiazid dopingklasse S5 (Diuretika og andre maskeringsmidler).

- Det er hovedsaklig brukt for å gå ned i vekt, noe som kan være bra for en syklist. Det kan også brukes til å maskere andre dopingmidler, sier lege Ove Austgulen.

Fikk sparken av Katjusja
Avisen skal ha mottatt bekreftelse på den positive dopingtesten fra det akkrediterte laboratoriet i Chatenay-Malabry - før Kolobnev ble informert. I kveld skal fransk politi ha tatt seg inn på Kolobnevs hotellrom og tatt med seg 30-åringen til politistasjonen.

Russerens A-prøve skal ha vist spor av det forbudte stoffet. Hydroklortiazid brukes for å skjule bruk av andre stoffer, og står på WADAs liste over forbudte legemidler.

UCI har bekreftet nyheten, men sier at de ikke vil suspendere rytteren før b-prøven er analysert. I en pressemelding skriver UCI at de likevel er «trygge på at hans lag vil ta de nødvendige grepene slik at Tour de France kan fortsette uforstyrret, og at laget sørger for at rytteren får mulighet til å forberede sitt forsvar innenfor den tidsrammen reglene tilsier».

Grunnen til at Kolobnev ikke suspenderes umiddelbart er at Hydroklortiazid er et såkalt «specified substance». Dersom Kolobnev kommer med en god forklaring på hvordan han har fått i seg stoffet kan han i beste fall slippe unna med en tidsstraff.

Den belgiske rytteren Iljo Keisse testet positivt for det samme stoffet i 2008. Han ble utestengt i to år.

Klokken 21:30 holdt Katjusja en pressekonferanse. Ifølge Reuters har Kolobnev nå fått sparken av Katjusja.

Har to VM-sølv
Kolobnev var i brudd på den 8. etappen til Super-Besse.

Katjusja-rytteren er for øyeblikket nummer 69 i sammenlagt i Tour de France. Han har to VM-sølv (2007 og 2009), begge på fellesstart.

Kolobnev har tidligere kjørt på samme lag som Kurt Asle Arvesen.

Artikkelen oppdateres.