Svært mange behandler mobiltelefonene sine uforsiktig og tenker ikke over at dette faktisk er som en liten datamaskin.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Svært mange behandler mobiltelefonene sine uforsiktig og tenker ikke over at dette faktisk er som en liten datamaskin. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Slik unngår du at mobilen din blir hacket

Her er enkle triks for å gjøre telefonen din sikker.

Smarttelefonen har blitt allemannseie og telefonene våre er gjerne proppet med personlig informasjon om oss selv. Flere av oss vandrer rundt med lomma full av sensitiv informasjon som altfor lett kan havne i feile hender.

– Personlig informasjon kan være «framtidens valuta». Det kan selges, og være verdifullt for mange. Det er viktig å sikre denne informasjonen, sier Guro Skåltveit, senior informasjonsrådgiver i Datatilsynet

LES OGSÅ: Slik unngår du mobilsmellen i utlandet

Telefonavlytting og hacking

Sist uke ble skandaleavisen News of the World lagt ned etter at det har blitt avdekket tusenvis av tilfeller av telefonavlytting.

Håvard Melnæs antyder at norsk presse opererer med mange av de samme metodene som har felt skandaleavisen News of the World. Den tidligere Se og Hør-journalisten, og forfatter av boka «En helt vanlig dag på jobben» mener at den siste tidens avsløringer bare er toppen av isfjellet.

– Det er naivt å tro at telefonavlytting ikke er en del av verktøykassen til norske journalister. Kanskje ikke like systematisk som i England, men metodene har likevel vært i bruk blant enkelte, sier han til tv2.no.

LES OGSÅ: Disse kjendisene ble avlyttet av britiske aviser

– Sikkerheten rundt dette er skjerpet, og risikoen for at den typen hacking som skjedde i Storbritannia for rundt fem år siden skal skje er ikke så høy i dag, sier Finn Jarle Kvalheim, mobilekspert i amobil.no.

Likevel er det ingen tvil om at informasjonen som ligger på telefonen din lett kan havne i gale hender. Heldigvis er det enkelt å sikre seg litt ekstra mot hacking og misbruk.

Sett gode og så lange PIN-koder som mulig, ikke bruk 0000 / 1111 / 999999 eller andre lette tallkombinasjoner. Bruk heller ikke din fødselsdag eller annen tallkombinasjon som kan knyttes til deg selv. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Sett gode og så lange PIN-koder som mulig, ikke bruk 0000 / 1111 / 999999 eller andre lette tallkombinasjoner. Bruk heller ikke din fødselsdag eller annen tallkombinasjon som kan knyttes til deg selv. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Bruk gode PIN-koder

Mange deaktiverer PIN-koden på telefonen sin, noe Guro Skåltveit advarer mot.

– Når en ulåst telefonen havner i feile hender kan mye ugagn gjøres, sier Skåltveit.

For når en uvelkommen først er inne på telefonen din kan den egentlige eieren raskt låses ute. Når vi i tillegg gjerne har stilt inn telefonen til å huske både passordene til Facebook og E-post er det mye sensitiv informasjon som kan havne hos feile personer.

– Vi må være bevisste på hva det er vi går rundt med i lomma. I tillegg til private bilder og Facebook-kontoer med automatisk passordhusking, er det mange som bruker telefonen som et arbeidsredskap. Viktige dokumenter og sensitiv informasjon ligger ofte dårlig sikret i smarttelefonen vår, sier Skårtveit.

Vurderer å lansere Facebook for barn

Hun anbefaler å bruke gode PIN-koder, og fraråder enkle kombinasjoner som 1111 eller 1234. Heller ikke fødselsdagen din eller tallkombinasjoner som kan knyttes til deg selv er særlig sikker.

Bruk fjernlås

– Flere produsenter tilbyr egne sikkerhetstjenester som lar deg styre telefonen din fra datamaskinen. Bruk det som finnes av tjenester knyttet til mobilen, råder Finn Jarle Kvalheim, mobilekspert i amobil.no.

For skulle skaden allerede være skjedd kan du på mange av dagens telefoner kan du sette på fjernlåsing. Dette gjør at du kan få tilgang til mobiltelefonen din via en datamaskin slik at du kan velge å både slette innholdet og låse telefonen uten å måtte ha telefonen i hånden.

Det er lurt å gjøre seg kjent med denne funksjonen, da det lønner seg å sperre telefonen så fort som mulig hvis den havner i feil hender. Er du redd for å miste meldinger og bilder som betyr mye for deg burde du heller sende disse til e-posten din, eller kopiere de over til datamaskinen ved jevne mellomrom. Noen telefoner lar deg også kryptere meldingene dine, dette er et godt tips dersom du må ha mange meldinger på telefonen.

Personlig informasjon kan være «framtidens valuta». Det kan selges, og være verdifullt for mange.

Vær kritisk til applikasjoner

– Vær kritisk til applikasjoner, og ikke last ned hva som helst, advarer Kvalheim i amobil.no.

Her gang du finner en app i Android Market som du vil laste ned, må du velge å gi den tilgang til telefonen din. Det kan være tilgang til internett eller adresseboken, mulighet til å bruke vibratoren eller akselerometeret eller tillatelse til å hente ut GPS-lokasjonen din. I aller verste fall må du godta at applikasjonen får tilgang til SMS-ene dine eller å bruke systemverktøy, som i teorien kan brukes til å gjøre skade på mobilen din. Og det er det overraskende mange som krever.

Kvalheim trekker fram et eksempel:

– En enkel applikasjon, for eksempel nedlasting av lyder, har åpenbart ikke behov for å vite hvor du er. Om applikasjonen ber om tilgang til GPS-funksjonen er det ugler i mosen.

Les mer om mistenkelige apps her (TV 2 er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Ifølge Kvalheim er applikasjoner fra Apple-stor sikre applikasjoner. På Android Market kan litt mer slippe igjennom, mens om du må være veldig forsiktig dersom du beveger det utenfor Android Market.

Ikke åpne ukjente e-postvedlegg

Kvalheim advarer mot å laste ned vedlegg fra mistenkelige e-poster. Det finnes nemlig programmer som er designet til å gi andre tilgang til mobilen din.

Du burde også slette loggen på nettleseren din fra tid til annen. Ved å ha en lang logg og lagring av passord vil en tyv kunne få tilgang til flere kontoer som kan inneholde sensitiv informasjon. I tillegg kan en tyv lære mye om deg av å se på hva du gjør på nettet.

Les også:

Nils Gunnar opplevde å bli misbrukt på Facebook

Cecilie (11 1/2) er på Facebook

Til sengs med mobilen