Forsikringen stiller en rekke krav til deg som kunde. Gjør du deg ikke kjent med hva din forsikring dekker kan du risikere å få deg en overraskelse dersom uhellet skulle være ute. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Forsikringen stiller en rekke krav til deg som kunde. Gjør du deg ikke kjent med hva din forsikring dekker kan du risikere å få deg en overraskelse dersom uhellet skulle være ute. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Dette dekker ikke reiseforsikringen din

Det er ikke sikkert du får erstatning for et forsvunnet kamera eller et sykehusopphold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en dårlig idé å først tenke forsikring etter at kofferten er pakket og ungene er på plass i bilen. Kjøper du reiseforsikringer på impuls kan du risikere å betale for mye mer enn behovene dine tilsier, eller du kan ende opp med en forsikring som ikke dekker det du trenger.

Finn riktig reiseforsikring

– Det er viktig å sette seg inn i de forsikringene man allerede har, og tenke gjennom hva det er man faktisk trenger, sier Paal Bjønnes, seniorrådgiver i Forbrukerrådet til «God morgen Norge».

Han anbefaler at man bruker god tid på å finne riktig reiseforsikring. Det er nemlig svært forskjellig hva de ulike reiseforsikringene dekker.

Forsikringene du ikke trenger

Flere syke på reise

De samlede erstatningene for reiseforsikring var rekordhøye 1,4 milliarder kroner i 2010, ifølge statistikk fra FNO. Det er en økning på 9 prosent i forhold til 2009. Sykdom på reise var den største erstatningsposten.

– Økningen i erstatninger etter sykdom på reise skyldes at stadig flere reiser, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser. Risikoen for å bli syk er naturlig nok større for eldre personer enn yngre, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) i en pressemelding.

Finansportalen gir informasjon om pris og vilkår på forsikringer

Sykehusopphold

– Det er veldig kjedelig om du blir syk på ferie og ligger en uke på et privat sykehus, dersom forsikringen kun dekker opphold på offentlige sykehus. Da kan det fort bli dyrt, sier Paal Bjønnes i Forbrukerrådet.

Ikke alle eiendeler erstattes

Hvilke eiendeler skal du ta med deg? Noen gjenstander kan være nødvendig å forsikre særskilt. Dette kan gjelde dyrt kamerautstyr, kostbar pc eller smykker.

– Det er ikke sikkert forsikringen din vil dekke alt innholdet i bagasjen din dersom den skulle komme bort, understreker Bjønnes.

Noen forsikringer dekker tapt bagasje inntil en sum, men det kan hende du blir frastjålet verdier for mer enn denne summen.

Holder kredittkortforsikringen?

Mange dropper den tradisjonelle reiseforsikringen, og satser på at forsikring gjennom kredittkortet holder. Ifølge Bjønnes er det en del forbrukere som har gått på en smell her.

– En viss del av reisekostnadene må være betalt med kredittkortet før reiseforsikringen innbakt i kortavtalen overhodet trer i kraft, sier Bjønnes, og anbefaler folk til å være bevisst.

Betal gjeld med feriepengene

Uaktsomhet og sløvhet straffes

– Det er viktig å sette seg inn i kravene som stilles deg som kunde, sier Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Som kunde pålegges du en rekke krav, og reiseforsikringen dekker ikke penger og ting dersom du har vært uaktsom og sløv. Selskapenes krav om at du må passe på tingene dine er strenge.

– Du må enten ha gjenstandene på deg, holde tilsyn med dem eller oppbevare dem innelåst på hotellrommet. Husk å lukke vinduene når du forlater hotellrommet, råder Vennesland.

Kontanter og må du enten bære på deg, ha dem i en lukket veske eller låst inn i en fastmontert safe.

Dette må du ikke sende i flybagasjen

Mange reisende blir overrasket når de ikke får erstattet solbriller, kamera og smykker i visse tilfeller. Men som kunde kan du få avkortet erstatningsutbetaling eller avslag hvis du bryter sikkerhetsforskriftene.

Europeiske Reiseforsikring krever at du ikke sender følgende i innsjekket bagasje:

 • Skjøre gjenstander
 • Bedervelige varer
 • Penger
 • Smykker
 • Armbåndsur
 • Briller
 • Edelstener
 • Edelt metall
 • Foto-, video- og datautstyr
 • Audiovisuelt utstyr med tilbehør
 • Mobiltelefon og annet elektronisk utstyr

Ekstremferier koster mer

Skal du på ferier og drive sporter litt utenom det vanligste, bør du sjekke om forsikringen din dekker dette.

De fleste reiseforsikringer dekker ikke ekstremsport. Definisjonen på hva som regnes som ekstremsport kan variere, men dykking, strikkhopp, fallskjerm, klatring, paragliding og boksing inngår ofte i begrepet.

Skal du utføre noen av disse aktivitetene kan du trenge en tilleggsforsikring.

Les også:

Lurt å forsikre kjæledyret ditt

På ferie med hunden