SINT: David Cameron på fredagens pressekonferanse. (Foto: AP)
SINT: David Cameron på fredagens pressekonferanse. (Foto: AP)

Illsint Cameron om News of the World:

– Kan ikke begripe hva de tenkte på

Men den britiske statsministeren nekter å beklage ansettelsen av redaktøren og kompisen som nå risikerer fengsel for telefonhackingen. Se pressekonferansen her.

HACKER-TATT: Den tidligere News of the World-redaktøren Andy Coulson. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)
HACKER-TATT: Den tidligere News of the World-redaktøren Andy Coulson. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)
Andy Coulson, tidligere redaktør for News of the World og pressesjef for britenes statsminister, blir fredag pågrepet i forbindelse med avlyttingsskandalen, ifølge The Guardian.

Cameron ble fredag spurt om han angrer på ansettelsen av Coulson:

– Han sa den gang at han ikke visste hva som skjedde i News of the World, men burde visst bedre og derfor trakk seg fra redaktørjobben. Jeg ga ham en ny sjanse, men det gikk bare ikke og han trakk seg på nytt. Folk får bestemme for seg selv om de synes det er rett å gi noen en ny sjanse, sier Cameron.

Han ble spurt om han har hatt kontakt med Coulson i det siste, og om de er venner.

– Han ble en venn og er en venn. Jeg har vært i kontakt med ham, men ikke de siste ukene, sier han.

Les også: Eksredaktøren blir pågrepet fredag

Rasende

Pågripelsen av Coulson kommer dagen etter at eierne av avisen kunngjorde at den 168 år gamle tabloiden blir lagt ned som følge av skandalen. Siste utgave av avisen kommer ut søndag.

Saken er kinkig også for den britiske regjeringen. Flere setter nå spørsmålstegn ved statsminister David Camerons dømmekraft. Fredag kommenterte en rasende Cameron saken på en pressekonferanse fra statsministerboligen i Downing Street.

notw
notw

– Hele landet er sjokkert over det som har kommet frem om telefonhackingskandalen. Jeg kan ikke begripe hva de som gjorde dette tenkte på, sier Cameron.

– Den første politietterforskningen var utilstrekkelig. Politiet blir nå underlagt en fullstendig og uavhengig granskning, sier han.

En offentlig granskning, ledet av en dommer og hvor involverte må vitne under ed, skal få rede på dette, i tillegg til hva som skjedde i redaksjonen til News of the World, og hvordan andre aviser arbeider.

– Alle steiner skal snus, understreker Cameron.

En annen granskning skal se på kultur, etikk og arbeidsmetoder i den britiske pressen. Den skal settes i gang så snart som mulig. Noe av bakgrunnen for dette, er at den såkalte Press Complaints Commission (PCC) ikke fungerer som tiltenkt. PCC kan sammenlignes med Pressens faglige utvalg.

– PCC har ikke noen tillit blant folk flest. Den bør erstattes av et helt uavhengig organ.

BAKGRUNN: Skandaleavis skal ha overvåket familiene til krigsofre

Se pressekonferanse med Cameron øverst i saken akkurat nå.

– Tar ansvar

Ifølge The Guardian har politiet fortalt Camerons tidligere pressesjef Andy Coulson at han kommer til å bli pågrepet fredag. Årsaken er mistanke om at han i sin tid som redaktør i avisen kjente til at journalister og innleide privatetterforskere avlyttet telefonene til en rekke personer.

Det er ventet at Coulson blir avhørt, for så å bli løslatt mot kausjon. Coulson ble sjefredaktør i avisen i 2003, men trakk seg fra jobben i 2007 da hoffreporteren Clive Goodman og privatetterforsker Glenn Mulcaire ble fengslet for å ha avlyttet medlemmer av kongehuset.

Les også: Murdock legger ned News of the World

Coulson ble etterpå ansatt som presserådgiver for David Cameron, som da var opposisjonsleder. Etter valgseieren i 2010 utnevnte Cameron Coulson til kommunikasjonssjef for regjeringen.

– Avgjørelsen om å ansette ham var min alene, og det tar jeg fullt ansvar for, sier Cameron.

Rebekah Brooks, News International-direktøren som var News of the World-redaktør da telefonhackingen begynte, har mediemogul Rupert Murdochs fulle tillit. (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)
Rebekah Brooks, News International-direktøren som var News of the World-redaktør da telefonhackingen begynte, har mediemogul Rupert Murdochs fulle tillit. (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)