Norgenews
Norgenews

Norsk presse rystes av News of the World-skandalen

Frykter avisskandalen kan få konsekvenser i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norsk presse bruker ikke slike arbeidsmetoder, sier sjefredaktør Lars Helle i Dagbladet etter avlyttingsskandalen i tabloidavisen News of the world.

Helle frykter likevel at aviser kan miste tillit fra leserne etter avsløringen.

– Finnes ikke i norsk presse

Hos Dagbladet i Oslo har ansatte fulgt nøye med på avlyttingsskandalen i England. Sjefredaktør Lars Helle mener metodene er verre enn han hadde trodd.

– Det er en kynisme her som jeg ikke kan fatte. Det å gå inn og avlytte telefonsvareren til savnet ungdom, for så å slette beskjeder slik at det blir plass til flere, det er helt uvirkelig, sier Helle.

Les også: Skandaleavis skal ha overvåket familiene til krigsofre

Sjefredaktøren mener arbeidsmetodene til News of the world ikke finnes i norsk presse.

– Dette gjenspeiler dessverre en spesiell del av den fargerike pressen i England. Jeg tror ikke det er mulig å finne paralleller andre steder, sier Helle.

Vil ikke miste leserens tillit

Han tror de kontroversielle arbeidsmetodene kan ha vært et resultat av en usunn konkurranse i det engelske markedet, og frykter at avsløringene vil føre til at mediene mister tillit fra leserne.

Les også: David Cameron raser mot skandaleavis

– Dette er en sak som hele verden snakker om, og da kan dette bevisst eller ubevisst få konsekvenser for lesernes tillit til avisene. Vi får håpe dette ikke får forgreninger til å andre land, mediene må ha tillit, sier Helle.

– Vi har en stor oppgave å bevise at det ikke er slik mediene jobber, dette er heldigvis et av unntakene, sier Helle til TV 2 Nyhetene.

Stanghelle overrasket over nedleggelsen

Politisk redaktør i Aftenposten og styreleder i norsk redaktørforening, Harald Stanghelle føler seg sikker på at norske avislesere klarer å skille den britiske tabloidkulturen fra den norske.

– Det som News of the world har gjort er noe av det mest forkastelige jeg har hørt om i internasjonal presse. Her har journalister aktivt gått inn å ødelagt for en etterforskning. Avlytting har vi hørt om tidligere, men dette skiller seg fra alt som har skjedd før.

Stanghelle er likevel overrasket over at avisen blir nedlagt såpass raskt:

-– Nedleggelsen er et ekstremt dramatisk skritt, men jeg er på mange måter glad for at James Murdoch tok affære. Han ønsker å ha en politisk rolle både i England og USA, og må derfor redde stumpene av eget medieimperium.

Redaktøren tror ikke det vil komme flere avsløringer, og håper den engelske tabloidpressen har fått seg en støkk.

– Jeg tror dette kan bedre journalistikkens omdømme, nettopp fordi Murdoch handlet så raskt som han gjorde, sier han.