okser1 (Foto: Jeton Kacaniku/ALFA)
okser1 (Foto: Jeton Kacaniku/ALFA)

Alfa slår tilbake mot okseløp-kritikken

– Ingenting er så døllt som folk som har en politisk agenda, uten å egentlig vite hva de prater om.

Som verdens første magasin, stilte mannebladet ALFA et kjendislag under det legendariske okseløpet i Pamplona, som foregår denne uken.

Musiker Thomas «Finger'n» Gullestad, musiker og journalist Jonas «Apollo» Forsang, redaktør i ALFA Magnus Rønningen, reporter Johnny Brenna, journalist og forfatter Aslak Nore og redaktør Ole-Martin Ihle er blant de som er i Spania for å overvære løpet.

Var livredde

I forkant av løpet advarte NOAH laget å stille, fordi dyrevernsorganisasjonen mener de promoterer dyremishandling.

Det stoppet ikke kjendislaget, som i dag fullførte løpet.

– Aldri har åtte nordmenn vært så redde i Spania, men for en følelse å ha gjennomført. Ingen av oss har noensinne opplevd noe lignende, sier Aslak Nore etter løpet.

Det var krimreporter Johnny Brenna som sto i bresjen for det vågale stuntet, og han er tydelig påvirket av opplevelsen.

– Jeg har vært med på mye i mitt liv, men skjønner at dette er det farligste jeg har gjort, sier Brenna.

Advart mot dyremishandling

sirimartinsen
I sin kritikk trekker NOAH fram hvordan oksene blir pint i forkant av løpet, og hvordan ALFAS deltakelse bidrar til denne dyremishandlingen.

Siri Martinsen, leder i NOAH, går hardt ut mot bladet.

– Jeg er overrasket over at noen i det hele tatt vil være med på en slik tur, og bidra til dyrplageri. Det utviser en skremmende likegyldighet hos deltakerne. Kjendisene har tydeligvis blitt overtalt til å tro at selve okseløpet er greit, og «annerledes» enn tyrefektingen etter løpet, sier hun.

Og:

– ... men okseløpene med påfølgende tyrefekting er dyrplageri fra begynnelse til slutt. Det er dokumentert at oksene blir svekket i forkant av løpet, og det å utsette en liten flokk med dyr for en stor, rabiat folkemengde som de ikke kan unnslippe, er i seg selv dyrplageri. Oksene er ikke sinte og farlige, de er panikkslagne og livredde, sier Martinsen til «God kveld Norge».

Magnus Rønningen mener det ikke er hold i organisasjonens påstander om at oksene blir pint før løpet.

– Vi fikk melding fra NOAH om at oksene får vaselin i øynene før løpet, og besøkte derfor i går stedet der oksene blir holdt. Som fundamentalister flest, snakker de bare tull og det ødelegger for saken deres, sier Rønningen til «God kveld Norge».

Svarer kritikken

Jonas Forsang, musiker og journalist i ALFA, har erfaring fra tyrefektingen, og han mener motparten må sette seg inn i hva løpet egentlig er.

– Jeg er vel den eneste av oss med en viss erfaring fra tyrefekting, og jeg tar gjerne en diskusjon på det, men da må motparten sette seg inn i hva dette egentlig er. Ingenting er så døllt som folk som har en politisk agenda, uten å egentlig vite hva de prater om, sier Forsang.

Siri Martinsen forteller at NOAH i utgangspunktet prøvde å oppfordre kjendisene til å trekke seg, som hun mener har blitt lurt til å være med på løpet, og håper noen tok til fornuften.

Da «God kveld Norge» kommenterte saken i begynnelsen av april besto laget av snowboardkjører Daniel Franck, programleder Christopher Dons og stjernemanager Peter Peters i tillegg til deltakerne nevnt ovenfor. Martinsen har fått bekreftet at Peters ikke deltok.

Hun reagerer med vantro på at de andre valgte å gjennomføre løpet.

– Det bekrefter bare at de ikke bryr seg om dyremishandling, og det viser en veldig skremmende holdning. Det burde vært uakseptabelt å delta i løpet. Redaksjonen har gått aktivt inn for dyremishandling, og det sier mest om dem, forteller hun.

Skriver reportasje fra løpet

Aslak Nore har også engasjert seg i saken, og dro blant annet til Pamplona for å se hva kritikken dreier seg om.

– 98 prosent av verden, som NOAH er en del av, hater dette uten å vite noe om det. Jeg var her for å se det med egne øyne, sier han.

Musiker Thomas «Fingern» Gullestad deltok også i løpet, og han mener okseløpet gir større skade på menneskene, enn oksene.

– Vi var med på okseløpet, ikke tyrefektinga. Dette er først og fremst menneskeplaging, sier Gullestad.

Martinsen håper nå at organisasjonens advarsler vil føre til at publikum tar avstand fra dyremishandlingen, og oppfordrer folk til å ikke kjøpe utgaven med ALFAS reportasje om okseløpet.

– Vi kan ikke forfølge dette rettslig så lenge det foregår utenlands, men vi har gått ut med at ALFA støtter dyrplageri, så nå håper vi at publikum reagerer og tar avstand fra det de gjør. Vi håper de vil gi sin negative tilbakemelding på dette, og ikke kjøpe magasinet med reportasjen om løpet, sier Martinsen.