Isabell Herlovsen (Foto: Kjell Arne Høybakken/)
Isabell Herlovsen (Foto: Kjell Arne Høybakken/)

Utslått og nedbrutt etter tidenes fiasko-VM

Fiasko-mesterskapet er et faktum for de norske jentene. Aldri før har kvinnelandslaget røket ut i gruppespillet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australia - Norge 2-1

Les fyldig referat i vårt livesenter.

Tårene rant da dommeren blåste i fløyta og Norge røk ut av VM. Allerede i gruppespillet. Samtidig røk også London-OL i 2012 for de norske jentene.

– Vi er rett og slett ikke gode nok, innrømmet Trine Rønning etter kampen.

Norge tok ledelsen etter 56 minutter, men Australia utlignet kun sekunder senere.

Deretter la Eli Landsem om til tre mann bak, og tre rene spisser. Da kom også scoringen – i feil ende av banen. Kyah Simon stanget inn sitt andre for dagen – og sendte Norge på hodet ut av VM.

– Dette er det dårligste Norge har prestert noensinne. Hvis ikke det er fiasko, så vet ikke jeg, sier Lise Klaveness til NRK etter 1-2-tap for Australia.

Mykjåland (Foto: Gero Breloer/Ap)

TV 2s fotballkommentator Asbjørn Myhre, som har fulgt kvinnefotball i en rekke år, mener VM-fiaskoen er ødeleggende for norsk kvinnefotball.

– Suksess i VM kunne ha gitt Toppserien økt oppmerksomhet, men aller mest ødeleggende er det for kvinnefotballen i Norge at OL ryker. I kvinnefotball er OL omtrent like stort som VM, sier Myhre.

Han mener de store nasjonene tar kvinnefotball på alvor, og at Norge, som lot jentene entre gressmatta tidlig, har stagnert. Det ble spesielt synlig i dette mesterskapet.

– Vi svikter i alle ledd, og blir veldig avslørt på tempo, fysikk og ferdigheter. Det burde være et minimum at de lærer seg å spille ballen til en med lik farge på drakten, sier han videre.

Kampen
Et volleyskudd fra Cecilie Pedersen sneiet en australsk fot og snek seg over tverrligger etter et kvarter. Etter det var Norge det førende laget den neste halvtimen, og kom til flere gode skuddmuligheter ved nevnte Pedersen og Elise Thorsnes.

I pausen måtte Norges førstekeeper ut med skade, og Erika Skarbø tok over keeperhanskene. Arna-Bjørnar-keeperen har siden OL i 2008 vært forfulgt av skader, men ble helt friskmeldt kort tid før mesterskapet.

To scoringer på ett minutt
Etter 56 minutter kunne de norske jentene endelig juble. Elise Thorsnes snappet ballen foran Australias stoppere og keeper, og sendte Norge i ledelsen.

Men Australias Kyah Simon lot ikke de norske jentene feire lenge. Under minuttet etter den norske scoringen var det Australias tur til å utnytte en norsk forsvarsfeil - og dermed rykket lagene tilbake til start på få sekunder.

Kyah Simon scoret sitt andre for dagen da han knuste det norske forsvare i lufta fem minutter før slutt, og stanget Australia i ledelsen.

Det betyr historisk fiasko for Norge som aldri har røket i gruppespillet tidligere.

Byttet nesten halve laget
Eli Landsem gjorde hele fem endringer på laget foran skjebnekampen.

LES OGSÅ: Mykjåland kan bli Norges redningskvinne

Formasjon: 4-2-3-1

Keeper: Ingrid Hjelmseth - Guro Knutsen Miennna, Maren Mjelde, Trine Rønning, Hedda Strand Gardsjord - Gry Tofte Ims, Ingvild Stensland (kaptein) - Elise Thorsnes, Emilie Haavi, Lene Mykjåland - Cecilie Pedersen.

Endringer i startoppstillingen fra Brasil-kampen:

UT:

Nora Holstad Berge (midtstopper)

Marit Skammelsrud Lund (back)

Madeleine Giske (midtbane)

Isabell Herlovsen (spiss)

Leni Larsen Kaurin (ving)

INN:

Cecilie Pedersen (spiss)

Gry Tofte Ims (midtbane)

Hedda Strand Gardsjord (back)

Elise Thorsnes (ving)

Lene Mykjåland (midtbane)