Kjøper du kosttilskudd eller helsekost på Internett kan det være mye å spare. Men du bør lese innholdsdeklarasjonen nøye.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Kjøper du kosttilskudd eller helsekost på Internett kan det være mye å spare. Men du bør lese innholdsdeklarasjonen nøye. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Så mye kan du spare på å kjøpe helsekost på nett

Kjøper du supermaten på internett kan du komme unna med å betale en tredel av det maten koster i butikken.

Flere sverger til en grønn livsstil med såkalt supermat på menyen. Men om du skal handle supermat i helsekostforretningene kan det bli en meget dyr livsstil.

Kjøper supermat på nett

Tine Evjen Fåne (30) har kastet seg på supermatbølgen, men setter sjelden foten sin inn i en helsekostforretning.

– Det er mye billigere å kjøpe maten på nettet, sier Tine, som bruker rundt 250 kroner i måneden på supermat.

Det ville blitt atskillig mye dyrere om hun hadde kjøpt det samme i Norge. Se vår pristest under!

Pasienter med dårlig ernæring og mageproblemer har ofte veldig god effekt av green food fordi det er så næringsrikt

Supermaten har gitt henne en rekke helsemessige fordeler.

– Blodsukkeret mitt er blitt mer stabilt. Jeg har fått bedre konsentrasjon og mer energi. Huden har blitt finere. Det samme har håret og neglene blitt, sier Tine.

– Det smaker ikke noe godt, men det venner man seg til, sier Tine, som daglig bruker benytter seg av spirulina, chlorella, acaipulver og gojibær.

Dag Schiøth er lege. Han har brukt superfond i behandlinger, og mener det har en god effekt på allmenntilstanden.

– Her finnes det en god del dokumentasjon, og jeg har hatt mye god erfaring. Pasienter med dårlig ernæring og mageproblemer har ofte veldig god effekt av green food fordi det er så næringsrikt, sier legen til «God morgen Norge»

Les hele intervjuet med legen her.

LES OGSÅ: Garanterer bedre sexliv

Giftige urter

– Kjøper du kosttilskudd eller helsetilskudd på internett bør du lese innholdsdeklarasjonen nøye, advarer Anne Kristi Sommer i Mattilsynet.

Mattilsynet fører tilsyn med salg av kosttilskudd og helsekostpreparater i helsekostbutikker, men produkter som selges fra utenlandske nettsteder og kan ikke kontrolleres av Mattilsynet.

– Mange kosttilskudd og produkter som går under betegnelsen «Helsekost» og «Naturmidler» inneholder urter. Det finnes svært mange eksempler på at urter har gitt alvorlige bivirkninger, akutte forgiftninger og motvirket eller medført for høye nivåer av andre samtidig brukte legemidler, sier Sommer.

Ifølge Mattilsynet er ikke det at et produkt er «100 prosent naturlig» nødvendigvis noen garanti for at det er trygt. Det finnes nemlig mange giftige stoffer i naturen.

PRISTEST

Et titt i ulike nettbutikker viser at det er mye å spare på å kjøpe supermat fra USA. Vi sammenlignet prisene mellom en norsk og en amerikansk nettbutikk som selger supermat.

Sana Bona er et norsk nettsted som selger helsekost.

IHerb er en amerikansk nettbutikk som selger helsekost.

Merkene på varene er ikke de samme. Prisene er regnet med dagens dollarkurs som ligger på 5,37.

Spirulina

250 gram spirulina koster på Sana Bona 259 kroner. Bestiller du pulveret på nettet vil du få 250 gram spirulina for 96 kroner. (Selges i boks med 450 gram som koster 173 kroner.)

Spar 163 kroner

Kjøper du spirulina i pilleform vil 500 tabletter à 500 gram koste 349 kroner i den norske nettbutikken. Bestiller du pillene fra USA kommer du unna med 108 kroner.

Spar 241 kroner

Chlorella

250 gram chlorella i pulverform koster 340 kroner hos Sana Bona. Hos IHerb vil tilsvarende mengde pulver koste 105 kroner. (Selges i boks med 450 gram som koster 189 kroner.)

Spar 235 kroner

Gojibær

Gojibær er populær supermat. Kjøper du en pose (227 gram) tørkede bær i den norske nettbutikken må du betale 139 kroner. På den amerikanske butikken kommer du unna med 49,50 kroner for det samme.

Spar 89,50 kroner

Spar på lavkarbo

For dem som går på lavkarbodietter er kokosfett en populær ingrediens. I helsekostforretningen koster et glass kokosfett (500 gram) gjerne opp mot 170 kroner. Fettet kan finnes billigere i enkelte innvandrerbutikker. På IHerb kan du kjøpe 454 gram for 85 kroner – altså halv pris.

Spar 85 kroner

Det kan også være mye å spare ved kjøp av proteinpulver på utenlandske nettsider.

Her er tipsene til god nettshopping

Slik unngår du tollen

Alle varer som importeres til Norge er i utgangspunktet avgiftspliktige. Unntaket er varer med verdi inntil 200 kroner, eller private gaver inntil 1000 kroner. Varer med verdi over 200 kroner er altså toll- og avgiftspliktige

Et godt tips er å bestille varer for under 200 kroner per pakke. Da slipper du unna tollen. Portoen koster gjerne barer rundt 20 kroner.

Her er oppskrift på super-smoothie og super-scones

Her er blogger som inspirerer Tine (TV 2 tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider):

Superlivsstil

Siljesreise

Mjuugly

Les også:

Slik lager du lavkarbofrokost

Spis deg frisk og slank med lavkarbodiett

Lettere slank med feit mat

Spis uten dårlig samvittighet

Slanket seg 102 kilo