ST. MORITZ (TV 2 Sporten) Er Erik Tysse en løgnhals eller snakker han sant?

Kappgjengeren, som i fjor vår testet positivt på det forbudte stoffet Cera, bedyrer sin uskyld.

28. juni forsvarte Tysse og hans eksperter saken i Lausanne. Deretter reiste han rett på høydesamling i St. Moritz.

– Jeg er ingen løgnhals, sier Erik Tysse til TV2. Sammen med familien skal han være tre uker i vakre – og rådyre – St. Moritz. Her har han vært på høydesamling siden han kom opp i verdenseliten for godt over 10 år siden.

Se hele intervjuet i videovinduet øverst

Vurderer VM til høsten
Som vanlig er hans kone, deres sønn, søsteren Kjersti Tysse Plätzer, treneren Stefan Plätzer samt deres to barn, med på turen.

– Jeg er i toppform. Skulle jeg bli frikjent, skal jeg vurdere å gå VM seinere i høst.

Men hvis en eventuell frifinnelse kommer for tett opp til VM, står jeg nok over og satser for fullt mot OL, sier Tysse som merker at folk i miljøet er annerledes mot ham nå enn hva de var før dopinganklagene.

– Mine eksperter har ikke tatt seg betalt for å bevise min uskyld, forteller han, og legger til at han aldri hadde hatt råd til å betale for ekspertisens jobb.

Sliter økonomisk
Saken er for Eriks eksperter av så stor prinsipiell betydning at de vil forfølge den også etter at dommen faller. Tysse aner lite om fremtiden. Alt ligger nå i hendene på juryen som han fikk forklare seg for under høringen i Lausanne i slutten av juni.

– Jeg kjemper mot et system som ikke kan tape. Det er tungt, forteller Tysse, som mer og mer har forstått at en frifinnelse av ham vil få stor betydning for hvordan antidopingarbeidet drives på verdensbasis.

– Familie og venner har støttet meg hele tiden. Uten dem hadde jeg neppe klart meg, forteller Tysse videre, som innrømmer at det har vært tøft økonomisk siden han ble utestengt i fjor og alle sponsorkronene falt bort.

Han forteller om tider med depresjoner og mismot. Men en ting er han sikker på: han kommer tilbake som kappgjenger i verdenseliten uansett hva dommen blir.