
Slik ble spurteren Hushovd til klatreren Hushovd
– Forvandlingen begynte for tre år siden, forteller trener Atle Kvålsvoll.
Mûr-de-Bretagne (TV 2 Sporten): Thor Hushovd presterte nesten over evne og bet seg fast med verdens beste klatrere opp Mûr-de-Bretagne tirsdag.
Synet av Hushovd side om side med navn som Alberto Contador, Cadel Evans og Fränk Schleck, er i sterk kontrast med bildene av sørlendingen spurtende på et flatt oppløp mot Mark Cavendish, Alessandro Petacchi og Robbie McEwen i tidligere utgaver av Tour de France.
– Spesialisert seg som bakkespurter
Forvandlingen av spurteren Hushovd til klatreren Hushovd er imidlertid ikke tilfeldig. Heller planlagt og kalkulert, forteller trener Atle Kvålsvoll.
– Thor valgte å spesialisere seg som ren spurter i 2003. Det ga en klar konsekvens i treningsarbeidet i flere år.
– Så, gradvis for tre år siden, men enda mer i fjor, så spesialiserte Thor seg mer på bakkespurter. Årsaken var fordi han så at han ikke hadde like stor fart i flate spurter lenger, sier Kvålsvoll til TV 2 Sporten.
Endringen for sørlendingen fortonet seg på følgende måte:
– Vi kuttet ned på spurttreningen, og fikk mer tid til å sitte i fjell og jobbe med teknikk. Thor har prioritert basisstyrke og har opparbeidet seg større kapasitet, bedre teknikk og ikke minst bedre arbeidsøkonomi i bakkene, forteller Kvålsvoll.
– Har alltid vært god i bakkene
Tendensen til endringen har vært der hele veien de siste tre årene.
Klar for sykkeldiskusjon? Delta i vårt debattforum for Tour de France
Tour de France: Nyheter | Etappene | Lag/ryttere | Resultater | Historikk
Fjellstuntet i Touren for to år siden, der Hushovd gikk i solobrudd og plukket poeng til den grønne trøyen, var kanskje det første skikkelige eksempelet på det.
Sørlendingen har imidlertid alltid hatt klatreevnene inne.
– Thor har i utgangspunktet stor kapasitet, og har alltid vært god i bakkene. Da han var amatør satt han ofte med innenfor topp-ti i fjellene, forteller Kvålsvoll.
Treneren minner også om at Hushovds første etappeseier i Touren i 2002 var en kupert etappe som eleven vant etter å ha vært i brudd.
Kan Hushovd bli enda bedre i bakkene?
Mange norske sykkelfans vil nok kanskje stille seg spørsmålet om Hushovd kan bli enda bedre i bakkene.
Det vil si, kjempe om seirer i kuperte klassikere og tøffere mellomfjelletapper.
Kvålsvoll er sikker på at Hushovd kan bli en bedre klatrer.
Men:
– Da må han endre på veldig mye mer. Thor har nok tre til fem år igjen som proff. Å skulle begynne å endre veldig mye på treningsopplegget nå, det tror jeg ikke er så smart, påpeker Kvålsvoll.
– Han ville ha trengt to til tre år på å ta det neste skrittet. Han måtte blant annet ha gått mer i vekt, og det går ut over mye. Jeg tror det er lurt å gå videre på det sporet han er nå, legger Kvålsvoll til.
– Kommer vi i det hele tatt til å få se spurteren Thor Hushovd igjen?
– Nei, ikke på helt flate etapper eller ritt. Men samtidig så viste han jo på mandag at han fortsatt har punch i føttene, sier Kvålsvoll.