Av: Sandra Mei Ling Noer 08.07.2011

Han har 24 plateugivelser bak seg, han har vunnet fire Spellemannspriser og vært nominert i enda flere, han er Norges ukronede twitterkonge, han har vært med i MGP og han har vært innom en programlederpost i NRK P3s Radioresepsjonen. Og som om ikke nok er nok, nå er han premiereklar med sitt eget TV-program «En vakker dag».

– Dette ble til da jeg var gjest hos «Skavlan» i begynnelsen av året. Etter at programmet var ferdig ble vi sittende og snakke, og jeg tenkte at det hadde vært moro og sett på TV - det at man samles og snakker om et tema uten at det kun skal være eksperter som kommer sammen. Jeg sendte en tekstmelding til produksjonsselskapet og foreslo dette, og etter kort tid så sa de ja, forteller Bjørn Eidsvåg til tv2.no/underholdning.

Eidsvåg blir kåret til Årets Spellemann i 1998. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix, © vid)
I programmet, som har premiere førstkommende lørdag på TV 2, åpner artisten dørene inn til sin egen bakgård, der kjente gjester kommer for å delta i samtaler og musikalske innslag.

– Jeg har stjålet litt fra Elvis Costello i dette programkonseptet, han har en serie der han presenterer kolleger. Hvis dette bare skulle være et samtaleprogram så kunne likesågodt Fredrik (Skavlan, journ. anm.) gjort det, men her kombinerer vi det med musikk og da føler jeg meg på hjemmebane. I hvert program gjør jeg en låt med en artist, og da får man mitt særpreg på dette også.

Med Skavlan som coach

Det er ikke en overraskelse at talkshowkongen Fredrik Skavlans navn dukker opp i intervjuet. Eidsvågs TV-program blir produsert av Monkberry, som i fjor ble opprettet av Skavlan selv.

Den ferske programlederen forteller at han har fått en mentor i sin nye og mer erfarne kollega, som denne våren har hatt et snitt på 975.000 seere og en markedsandel på 51,7 prosent på eget program.

– Det er klart at Fredrik har vært en veldig bra coach for meg, og redaksjonen i programmet kan jeg ikke få skrytt nok av! Jeg fikk ikke tid til å forberede meg så voldsomt før innspillingene, men jeg må innrømme at jeg trodde jeg kunne mer enn det jeg kunne. Men der har redaksjonen gjort en flott jobb, de har virkelig vært uredde når det kommer til å sette meg på plass eller gi råd og veiledning. Jeg tror at jeg har begynt å få litt tak på det, så nå må jeg bare passe på å holde det ved like. Nå skal jeg være en langt mer oppmerksom kamerat og venn i venneflokken, smiler Eidsvåg.

– Hva er det viktigste du har lært av Skavlan?

Bjørn Eidsvåg i Melodi Grnad Prix (Foto: Gjellesvik, Inge/Scanpix)
– Det viktigste er dette med å være tilstede i den samtalen du fører. Og at det er mer krevende enn det man tror, rett og slett. Det er den største utfordringen.

– Jeg har blitt rusten

Å være en del av samtalen har Eidsvåg tidligere erfaringer med, etter åtte år som sjelesørger og familierådgiver.

– Men så har jeg rett og slett blitt litt rusten. Det gjelder å være der og stole på det du ser og høre på det du hører. Å være der. Det er den største utfordringen, men samtidig det som høres lettest ut.

Les også: Bjørn Eidsvåg: – Jeg heier på det å tro

Da den utdannede presten til slutt endte opp som allemannseie i platehylla snudde rollene, og Eidsvåg ble selv midtpunktet i samtalen, gjennom utallige intervjuer med medier i alle former. Nå er rollene igjen snudd.

– Det har vært rart å være den som skal intervjue. Det har vært en utfordrende ting, for jeg har måttet lære meg igjen å lytte på et vis.

– Og jeg har måttet legge litt bånd på meg selv og ikke alltid komme med mine egne historier. Når andre forteller er det jo veldig fristende for meg å si «jaja, det minner meg om dette jeg har opplevd». Men jeg har stort sett klart og latt være.

Les også: – Bare Bjørn Eidsvåg får synge om brystene mine

Ser på «Skavlan» og «Senkveld»

TV 2s prosjektleder for programmet, Kathrine Haldorsen, er ikke i tvil om at Eidsvåg er rett mann for jobben.

– Jeg synes han gjør det veldig bra, og jeg ble utrolig glad da jeg så premiereprogrammet! Han er den jeg forventer at han skal være: Han lytter, jeg er trygg på at han følger med og han er den koselige, gode fyren med masse erfaring som har rett til å få ting ut av folk som de ikke nødvendigvis vil snakke om andre steder. Jeg synes også han bare blir bedre og bedre utover i programmene, mener hun.

Maria Mena og Adil Khan. (Foto: Sandra Mei Ling Noer/TV 2)
Men selv om prosjektlederen er trygg på artisten som programleder, er hovedpersonen selv bekymret for hvordan publikum vil reagere.

– Jeg er veldig engstelig for hvordan programmet blir mottatt. Men det som er intensjonen er at det skal være interessant. Folk skal se på og ha lyst til å fortsette diskusjonen. Jeg jeg håper at folk synes at musikknumrene som kommer er en lise for sjelen og at det er tøft og fint å høre på. Jeg tenker at dette blir en time på lørdagskvelden hvor man underholdes med innhold.

– Hva liker du å se på TV selv?

– Noe sånt! Et sånt type program som dette. Jeg liker programmer hvor tempoet er litt høyt, og hvor man diskuterer og snakker og hvor jeg kjenner at jeg kan lære litt. Jeg er ikke en utpreget TV-mann, men det går mye i nyheter og nyhetsrelaterte talkshow. Så ser jeg på «Skavlan», og synes også at Thomas og Harald (i TV 2s «Senkveld», journ. anm.) er veldig flinke. De programmene er kjekkest å se på fordi de får meg til å føle at jeg er med i tiden, det skjer akkurat nå, og da får man med seg de underholdnings- og kulturting som er i vinden.

Se arkivvideo: Eidsvåg på hytta

Åpen for sesong to

I det aller første «En vakker dag»-programmet er det artist Maria Mena, danser, skuespiller og «Norske Talenter»-dommer Adil Khan og psykolog Sissel Gran som inntar stolene i Eidsvågs bakgård. Verten forteller at alle gjestene i serien er nøye utvalgt.

– Jeg laget en liste på 30-40 folk jeg kunne tenke meg å ha med i programmet. Vi har hatt lite tid på å gjøre dette og det har skjedd fort, men alle som til slutt ble med har jeg ønsket og heldigvis klaffet det for dem med innspillingsdager. Jeg ser også at jeg har lyst til å gjøre dette igjen, for det er mange kolleger å ta av som jeg har lyst til å gjøre noe sammen med.

– Blir det altså en sesong to av «En vakker dag»?

– Det er det vel andre som skal få bestemme, men det hadde vært moro og prøvd en runde til! Vi har lært mye av dette og vi vet hvordan vi skal pusse og file for å få det enda bedre.

Prosjektleder Haldorsen holder alle dører åpne.

– Hvis han ønsker en sesong til kan vi veldig gjerne ta en prat om det.

Du kan se premieren på «En vakker dag» lørdag 9. juli klokken 21.40 på TV 2. Du kan også følge «En vakker dag» på Facebook for siste nyheter om programmet.

Les flere underholdningsnyheter på tv2.no/underholdning.