Det blir billigere å bruke mobilen i en rekke ferieland, men det er innenfor Europa. Ferierer du i fjernere strøk bør du være veldig forsiktig med din mobilbruk.  (Foto: Mel Evans)
Det blir billigere å bruke mobilen i en rekke ferieland, men det er innenfor Europa. Ferierer du i fjernere strøk bør du være veldig forsiktig med din mobilbruk. (Foto: Mel Evans)

Slik unngår du mobilsmellen i utlandet

Det kan koste deg 500 kroner å laste ned en sang i USA.

En kjapp sjekk av noen nettsider eller en titt på Facebook kan koste deg dyrt i ferien dersom du befinner deg utenfor landegrensen.

En verdensomspennende undersøkelse viste at 60 prosent av oss går til sengs med mobilen. Men når du skal på ferie kan det lønne seg å la telefonen ligge i kofferten. Selv om du har hundrevis av minutter og tekstmeldinger inkludert i ditt abonnement, og kanskje en gunstig mengde datatrafikk inkludert her hjemme, kan det koste flesk å motta samtaler eller å sjekke e-posten sin i utlandet.

Les også: Hjernekirurg: – Frykten er overdrevet

500 kroner for en låt

– Skru av dataroaming når du er i utlandet, er Finn Jarle Kvalheim, journalist i amobil.no, sitt tips.

Til skrekk og advarsel har Kvalheim et eksmpel: Befinner du deg i USA og laster ned en sang fra ITunes vil låten koste deg den nette sum av 500 kroner! I tillegg kommer de 8 kronene sangen koster på ITunes.

Unngå all datatrafikk

– Pass deg for å laste ned data, advarer Kvalheim.

Ifølge mobileksperten er YouTube og Spotify sider du skal være ekstra forsiktig med å benytte deg av utenfor Norges grenser. Men også andre nettsider være dyre å sjekke. I USA kan for eksempel en titt på VG koste deg 70 kroner.

Skal du likevel tillate telefonen din å bruke datatrafikk over mobilnettet utenlands er det viktig å ha full kontroll. Her er mobilen.no sin liste over appene som hjelper deg å holde oversikten.

Billigere å ringe i Europa

Nye EU-regler har gjort det enklere å holde kontroll på kostnadene innenfor Europa. Her er det det både bestemmelser om hvor høye priser operatørene kan ta for såkalt roaming, eller bruk i andre mobilnett, og et tak for hvor mye datatrafikk du kan bruke før du får en varsling og må åpne abonnementet manuelt igjen.

Fra 1. juli i år koster det aldri mer enn 3,39 kr per minutt å ringe ut, og 1,06 kroner per minutt å motta samtaler. Tekstmeldinger skal aldri koste mer enn 1,06 kroner innenfor EU- og EØS-landene.

Dette er lovlig mobilbruk i bilen

For datatrafikken fins ikke tilsvarende pristak, men her fins altså et pristak. Ifølge amobil.no er dette pristaket på omkring 460 kroner. Siden det ikke fins regler for hvor mye en gitt datamengde skal koste kan du nå dette taket svært fort.

Utenfor EU- og EØS-området er du som mobilkunde fortsatt fritt vilt, og mobiloperatørene flår deg så fort de får sjansen. Er du Telenor-kunde koster for eksempel 1 MB datatrafikk 112,50 kr i USA, og å ringe hjem til moderlandet koster 15 kroner i minuttet.

Les også:

Nils Gunnar opplevde å bli misbrukt på Facebook

Cecilie (11 1/2) er på Facebook

– Eldre ser ikke nytten med internett