BOKNEKTER: Thorbjørn Jagland. (Foto: FAKSIMILE/SCANPIX)
BOKNEKTER: Thorbjørn Jagland. (Foto: FAKSIMILE/SCANPIX)

Jagland blånekter for Dagbladets agentbok-påstand

Påstår at han aldri har hørt om KGB-boken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorbjørn Jagland avviser Dagbladets oppslag og sier at Arbeiderpartiets ledelse verken hørte om eller stanset noen bok med navn på angivelige norske KGB-agenter tidlig på 2000-tallet.

– Det kan jeg si helt sikkert. Jeg hørte aldri om, og forsøkte dermed aldri å stanse, en slik bok, sier Jagland til NTB.

DETTE ER SAKEN: – Ap-topper stoppet bok om norske spioner

Basert på KGB-arkiver

Dagbladet siterer to kilder, en av dem ansatt i Utenriksdepartementet, som sier at Ap-topper stanset en bok av Christopher Andrews, som etter planen skulle utgis i 2002. Tema var den kalde krigen og KGBs kontakter i Vest-Europa.

Boka var bygd på materiale fra de omfattende arkivene som den pensjonerte sovjetiske arkivaren Vasilij Mitrokhin satt på. Jagland var på den tiden både leder i Arbeiderpartiet og norsk utenriksminister. Han avviser kategorisk påstandene i Dagbladet.

– Jeg kan med sikkerhet si at Aps ledelse aldri hørte om noen bok og dermed heller ikke hadde noen foranledning til å bli sjokkert, slik det hevdes i Dagbladet. Vi gjorde aldri noe forsøk på å stoppe noen bok, sier Jagland på telefon fra Strasbourg.

Husker UD-ansatte i KGB-sammenheng

Han sier til NTB at han ikke kan forestille seg at andre i Arbeiderpartiet kan ha gjort forsøk på å stanse slike opplysninger uten at han ville ha visst det. Derimot forteller Jagland at han som utenriksminister ble kjent med at to personer i UD var nevnt i Mitrokhin-arkivene, men disse ble sjekket ut av saken.

Aps tidligere partisekretær Martin Kolberg stiller seg også uforstående til påstandene.

– Jeg kjenner ikke til at noen av våre folk var på en liste som angivelige spioner. Jeg stiller meg helt uforstående til det, og enda mer uforstående til at Ap-ledelsen skulle ha stoppet en bok – det er rett og slett helt utenkelig, sier Kolberg til NTB. Han var partisekretær fra 2001 til 2008.

(NTB)