ny1-kgb-jagland-F - Jagland: – Hørte aldri om noen agentbok

Thorbjørn Jagland avviser Dagbladets oppslag og sier at Arbeiderpartiets ledelse verken hørte om eller stanset noen bok med navn på angivelige norske KGB-agenter tidlig på 2000-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kan jeg si helt sikkert. Jeg hørte aldri om, og forsøkte dermed aldri å stanse, en slik bok, sier Jagland til NTB.

Dagbladet siterer to kilder, en av dem ansatt i Utenriksdepartementet, som sier at Ap-topper stanset en bok av Christopher Andrews, som etter planen skulle utgis i 2002. Tema var den kalde krigen og KGBs kontakter i Vest-Europa.

Boka var bygd på materiale fra de omfattende arkivene som den pensjonerte sovjetiske arkivaren Vasilij Mitrokhin satt på. Jagland var på den tiden både leder i Arbeiderpartiet og norsk utenriksminister. Han avviser kategorisk påstandene i Dagbladet.

– Jeg kan med sikkerhet si at Aps ledelse aldri hørte om noen bok og dermed heller ikke hadde noen foranledning til å bli sjokkert, slik det hevdes i Dagbladet. Vi gjorde aldri noe forsøk på å stoppe noen bok, sier Jagland på telefon fra Strasbourg.

Han sier til NTB at han ikke kan forestille seg at andre i Arbeiderpartiet kan ha gjort forsøk på å stanse slike opplysninger uten at han ville ha visst det. Derimot forteller Jagland at han som utenriksminister ble kjent med at to personer i UD var nevnt i Mitrokhin-arkivene, men disse ble sjekket ut av saken.

– Det var departementsråden som informerte meg om dette. Han hadde sjekket opp gehalten i dette med de involverte, og man kom til at det ikke var noen grunn til å forfølge dem videre.

De to personene ble spurt, og man foretok undersøkelser for å finne ut om de hadde foretatt seg noe ulovlig. Det viste det seg at de ikke hadde gjort, sier den tidligere Ap-lederen.

– Jeg vet ikke om det er de samme personene som skal være nevnt i bokmanuset Dagbladet skriver om, sier Jagland. (©NTB)