Svenske Kristin Bäckstrøm og Malin Valdesnäs tok i bruk et dynetrekk som beskyttelse mot regnet i Oslo 7. juni. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Svenske Kristin Bäckstrøm og Malin Valdesnäs tok i bruk et dynetrekk som beskyttelse mot regnet i Oslo 7. juni. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

Våteste juni i Oslo på minst 74 år

Juniværet var uvanlig varmt i nord og uvanlig vått i sør.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets juni var en virkelig uvanlig måned.

Pilestredet i Oslo 7. juni. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
I Nord-Norge endte middeltemperaturen stort sett to tre grader over det normale. Sør-Norge hadde normale temperaturer, men fikk uvanlig mye nedbør.

Ikke bare på Vestlandet, men også på Østlandet kom det bortimot dobbelte så mye regn som det pleier. Minst kom det i Nordland og Troms, som endte opp tørrere enn normalt

Lavtrykk

Årsaken til nedbøren i sør var et lavtrykksområde, som i nesten hele juni lå nær Sør-Norge. Konsekvensen var en ustabil værtype med regnbyger.

Nord-Norge kunne derimot nyte øst og nordøstlig vind, og mye pent og varmt vær. Unntaket i nord var Øst-Finnmark, som endte opp med litt kjøligere vær, og mer nedbør enn normalt.

Tropevarmt i nord

Det var sol og sommervarme da Hurtigruten nådde Vadsø 22. juni. Kasper Hansen tar i mot skipet etter den fantastiske TV serien der NRK sendte turen opp fra Bergen minutt for minutt. (Foto: Heiko Junge / Scanpix)
Fra Trøndelag til Troms var det tropevarmt i dagene omkring 10. juni. Flere steder steg kvikksølvet til over 30 grader. Aller varmest var det i Saltdal i Nordland som målte hele 33,8 grader den 11. juni.

Dette er den nest høyeste junitemperaturen som er målt i Nord-Norge, rekorden er det Sihcajavri på Finnmarksvidda som har, fra 1920.

Hele perioden fra 9-12 juni var det over 30 grader i maksimumstemperatur i Saltdal. Ikke nok med det, den 10. juni var det tropenatt på Skrova i Vestfjorden med en minimumstemperatur på hele 21,5 grader!

Middeltemperaturen i Bodø i juni ble like høy som i Bergen, mens det normale er at Bodø er tre grader kaldere enn Bergen.

Ikke mindre varmt var det i Troms. Tromsø opplevde den varmeste juni siden 1980, med middeltemperatur 11,4 grader. Høres det kaldt ut? Husk at middeltemperaturen inkluderer både natt og dag. I Tromsø var det tre dager med over 20 grader midt på dagen.

maanedsgrafikken_juni11

Vått i sør

Sør-Norge måtte nøye seg med normale temperaturer, og mye regn.

I dagene omkring den 10. juni var det storflom mange steder nord på Østlandet. Årsaken var mye nedbør over flere dager, og relativt høye temperaturer i høyfjellet. Det gjorde at snøen bråtinte, og elvene flommet over.

I Gudbrandsdalen var situasjonen til tider kritisk. Flere hus ble tatt av vannmassene, og både veier og jernbanelinjen ble ødelagt.

Fuktig slutt

De tre-fire siste dagene av juni kom et nytt nedbørområde inn over Sør-Norge med mild og fuktig sørlig vind.

Vestlandet fikk mye nedbør, noen steder 100-150 millimeter i løpet av et par tre døgn, og det tordnet og lynte.

På Tonstad i Sirdal falt det hele 92,5 millimeter nedbør i løpet av ett døgn.

I Bergen må en tilbake til 1994 for å finne en våtere junimåned, mens Oslo-Blindern satte ny nedbørrekord med 157 millimeter. Aldri tidligere har det falt så mye nedbør i juni på Blindern i Oslo siden målingene startet i 1937!

Juni 2010: Kaldeste juni på 17 år i nord
Juni 2009: Rekordvarm slutt på juni
Juni 2008: Da det haglet i juni