krasj adac (Foto: ADAC)
krasj adac (Foto: ADAC)

CD-spilleren veier 90 kilo hvis du krasjer i 50 km/t

Se skrekkvideoen - kollisjon med usikret last.

Ved en kollisjon i 50 km/t, får en radio/CD-spiller på tre kilo en vekt på 90 kilo. Det skriver siste.no.

- Det er rett og slett livsviktig å unngå løse gjenstander i feriebilen, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

NAF har flere ganger testet farene ved ikke å sikre last i bil. De viser at ved en kollisjon i 50 km/t, kommer gjenstander med et trykk opp til 50 ganger gjenstandens vekt. Økes hastigheten, øker også trykket fra gjenstander i bilen. En dobling av hastigheten vil øke trykket fra en løs gjenstand fire ganger.

Ligger en propanbeholder på seks kilo og slenger i bagasjerommet, vil den ved den kollisjon i 50 km/t få en vekt på 180 kilo. Tilsvarende vil en kasse med mineralvann (glassflasker) på 18 kg få en vekt på 540 kg.

– Undervurderer risikoen

– Mange ulykker får et mer tragisk utfall enn nødvendig fordi lasten er dårlig sikret. Særlig på korte turer tar mange sjansen på å kjøre med dårlig sikret last. Det er lett å tenke at man kan kjøre litt forsiktigere og at det ikke er så langt man skal kjøre, sier Jan Ivar Engebretsen.

– Bilene har blitt sikrere og sikrere, men bilistene undervurderer risikoen for skade fra gjenstander som blir slengt rundt inne i kupeen ved en kollisjon, fortsetter han.

Enkle grep kan sikre bilfører og passasjerer, mener NAF. I moderne biler er det festepunkter slik at man kan få stroppet fast lasten.

LES OGSÅ: Parkeringsselskapet krasjet bilen for 160.000 kroner

Ledig plass i bilen

– Våre tester viser at med lasten sikret, kom bilens passasjerer fra kollisjonstesten uten skader. Dette viser at godt sikret last kan bety forskjell på liv og død selv ved lave hastigheter. Dette er viktig å huske på både før korte utflukter og før den lange bilferien, sier Jan Ivar Engebretsen.

NAF råder bilistene til å ta med mindre bagasje enn man opprinnelig planlegger.

– Av erfaring tar vi med mer enn vi har behov for. Det er lurt å pakke bilen slik at du har ledig plass til ting du kjøper underveis, slik at også dette ligger trygt på hjemreisen.

LES OGSÅ: Her ender super-politibilen

Del med Facebook-vennene dine

Se hva som kan skje når du kolliderer med usikret last i bilen - klikk på videovinduet under:

Les mer om denne krasjtesten her: