heksesot (Foto: Privat)
heksesot (Foto: Privat)

Hvite vegger i splitter nytt hus ble grå

Eva Nilsen trodde mannen hadde glemt å vaske hendene da lysbryteren ble grå, men problemet viste seg å være langt mer alvorlig.

For ett år siden flyttet Eva Nilsen og mannen Helge inn i sitt splitter nye hjem i Mandal. Nå er hele huset angrepet av det mystiske fenomenet heksesot.

Se også: Har du heksesot i huset ditt?

Les også: Dette er ikke vanlig møkk

Hele huset soter ned

Heksesot er et klissete sotlag som legger seg på vegger og andre flater i huset, og som er svært vanskelig å vaske bort.

– Det er katastrofalt. Man vasker og vasker, og så blir det like ille igjen, sier Eva oppgitt.

På grunn av nakkeproblemer kan hun ikke male selv. Derfor valgte hun og ektemannen ferdigmalte materialer, men til liten nytte.

Etter at Eva frikjente mannen for flekkene på lysbryteren har sotlaget spredd seg til vegger og vinduskarmer i hele huset. Likevel opplever hun at det er liten hjelp å få.

Vil ikke påta seg ansvar

Eva har flere ganger vært i kontakt med firmaet som oppførte huset, Byggmestrene Larsen & Bjørkeland AS.

I en e-post til Eva skriver de blant annet: «Det finnes rett og slett ingen klare svar på dette. Det er derfor ikke så mye vi kan bistå med i dette tilfellet.»

Se også: Fikk leiligheten tilbake full av brukte kondomer, tyvegods og dop

Heksesot i mange nye hus

Men årsaken til heksesot er ikke lenger så ukjent som den var da det første tilfellet i Norge ble registrert i 2004.

– Heksesot er rett og slett en kjemisk avdampning fra nye bygningsmaterialer, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i konsulentfirmaet Mycoteam.

Mycoteam, som er eksperter på biologiske bygningsskader, har kommet frem til at materialvalget har 95 prosent av skylda, mens fem prosent kan skyldes huseier.

Les mer her.

Les også: Ble lurt for nesten 15.000 kr på Hybel.no av «Julie»

Et problem i hele Norge

Siden april i år har Mycoteam etterlyst folks erfaringer med heksesot. På mindre enn tre måneder har de fått inn 264 saker fra hele landet: http://www.heksesot.com/heksesot

– Felles for alle sakene er at de gjelder nye hus med miljøvennlige materialer og for lav ventilasjon, sier Kolbjørn Mohn Jenssen.

Han mener at ventilasjonskravene til nye boliger er for lave og ser en klar sammenheng mellom ventilasjon og graden av heksesotskader. Likevel mener han at utbyggerne har et ansvar, selv om de har fulgt alle lover og regler.

– Det er i alle fall ikke kjøpers ansvar at det oppstår heksesot. Det er mer nærliggende å si at det er utbyggeren som bør ta ansvaret, selv om denne problemstillingen er vanskelig da «ingen har gjort noe galt».

Les også: Tonjes leilighet rant over av kakerlakker

– En ny bolig skal ikke få heksesot

Forbrukerrådet er enig i at utbygger eller selger må bære ansvaret for heksesot.

– Ved kjøp av ny bolig kan man med rette forvente at denne type skader ikke skal oppstå. Fenomenet har vært kjent over flere år i bransjen, og en profesjonell utbygger må ta hensyn til dette ved oppføring av boliger. Manglende evne eller vilje til dette må være utbyggers egen risiko, sier seniorrådgiver Paal Bjønness i Forbrukerrådet.

– Føler meg som en kasteball

Eva Nilsen har opplevd å havne mellom to stoler. Byggmestrene Larsen & Bjørkeland AS mener hun må be sitt forsikringsselskap om erstatning, mens forsikringsselskapet mener det ikke er deres ansvar.

– Jeg føler meg som en kasteball. Vi flytta jo inn i et nytt og ferdig hus, så jeg synes ikke det er rimelig at det er vårt problem, sier Eva.

– En rekke boligkjøpere opplever dessverre å bli en kasteball mellom flere aktører hvor ingen vil plukke opp regningen, bekrefter Paal Bjønness.

Les også: Boligannonse med sladdede barn går som farsott på nett

Vil avvente rapport

I august vil Mycoteam offentliggjøre en stor rapport om heksesot. Daglig leder Tor-Inge Larsen i Byggmestrene Larsen & Bjørkeland AS vil dermed avvente Evas sak.

– Når rapporten foreligger er vi forhåpentligvis klokere og vet mer om hvor feilen ligger. Vi synes det er trist og leit for de som blir rammet, men vi som har bygd et hus står hjelpeløse, sier Larsen.

– Dere kunne valgt å løse saken og male veggene på nytt?

– Vi synes det er vanskelig å påta oss et ansvar når årsaken kan være sammensatt. Vi skal komme tilbake til Eva Nilsen når rapporten foreligger, sier Larsen.

Les også: Linn (24) flyttet inn og pusset opp - ble kastet ut

– Utbygger har ansvaret

Paal Bjønness i Forbrukerrådet mener en slik holdning ikke er bra nok.

– Selv om skadeårsaken kan synes sammensatt er det ikke kunden som har forårsaket problemene. Utbygger har et resultatansvar for den jobben som er gjort, og kundene skal holdes skadesløse ved mangelfull utførelse, sier Bjønness.

Heller ikke Eva er fornøyd med byggmester Larsens svar.

– Jeg synes det er trist, for jeg mener de burde hjulpet meg. Vi er jo de som har minst skyld i dette ettersom vi kjøpte et helt nytt hus.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter