Nordmenn elsker sola, men vi har for høye forventninger til den norske sommeren mener meterolog Mariann Aabrekk. (Foto: COLOURBOX)
Nordmenn elsker sola, men vi har for høye forventninger til den norske sommeren mener meterolog Mariann Aabrekk. (Foto: COLOURBOX)

Derfor elsker nordmenn sola

Men vi har for høye forventninger til været mener meteorolog.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager tar Norge fellesferie og det er én ting de fleste nordmenn håper på, nemlig sol. Vi er frosne til margen og mange setter sin lit til sommeren for sårt trengte solstråler. Men hva er det egentlig med oss nordmenn og vår avhengighet av sola?

Les også: Sol og sommer i deilige Skagen

Lyset påvirker oss mennesker til å føle velvære og glede.

Sol gir næring

– Vårt forhold til sola handler vel mest av alt om at vi faktisk vet at den gir næring til grøden og sikrer oss levebrød. Når sola skinner gror gresset, poteten vokser og det spirer til og med i havet ved at plankton gror, sier folklorist og direktør ved Tromsø Museum, Marit Anne Hauan, til God morgen Norge.

Hun påpeker også viktigheten av lyset vi får fra sola.

Les også: Vær-Ane tar gjerne en kjapp en om sommeren

Marit Anne Hauan er folklorist og direktør ved Tromsø Museum og mener sola alltid har vært viktig for nordmenn.

Bli lys!

– Lyset påvirker oss mennesker til å føle velvære og glede. Vi oppfatter sola som livgivende og styrkende, sier Hauan.

Hauan forklarer at nordmenn, og spesielt nordlendinger, alltid har satt pris på at «lyset ble slått på» etter den lange mørketiden.

– På gårder og i bygder markerte man at man så sola igjen. Noen steder har vi hørt om at det peneste kaffeserviset kom i bruk og andre steder er det godlefsa som ble servert, forteller hun.

Les også: Her er årets solbriller

Varsel

Hauan forteller også at den første soldagen ble brukt til å spå hvordan det kommende året ville bli.

– Man har tatt salmeboka med på det punktet sola skinte og gått tre ganger rundt medsols og så slått den opp. Ble den åpnet på en dåpssalme kunne man vente barn på gården, en bryllupssalme varslet ekteskap og en begravelsessalme varslet død, forklarer folkloristen til God morgen Norge.

Les også: Vår Staude hater kulde

Positive og negative effekter

Det er en kjent sak at hudleger ikke er like begeistret for sola. Hudlege Bjørn Bondevik mener det kommer an på hvilket perspektiv man ser det fra.

Les også: Her er noen gode råd for en stressfri ferie

Bjørn Bondevik er hudlege og masse antioksidanter og omega fettsyrer og lite sukker for å holde huden frisk og ung. (Foto: TV 2)
– Vi hudleger har aldri likt sola og solarium. Men kreftleger, for eksempel, liker det gjerne bedre enn oss fordi sola kan ha en viss forebyggende effekt, sier Bondevik til God morgen Norge.

Les også: Landsoversikt: Her er intimbarbering mest vanlig

– Ofte er dette et spørsmål om D-vitaminer. I min mening er tilskuddet av D-vitaminer fra sola overdrevet. Om vinteren har mange nordmenn mangel på D-vitaminer, men da anbefaler jeg heller å ta kosttilskudd enn å legge seg i solarium, tilføyer hudlegen.

15 minutter holder

Han mener at rundt 15 til 30 minutter ute i sola er nok for å få det tilskuddet av D-vitaminene som man trenger. Likevel kan han nevne et par positive effekter av soling.

– For de med masse kviser og uren hud kan solen ha en positiv effekt. Også de med psoriasis og eksem kan ha godt av litt sol. Mange får jo også et økt fysisk velvære når man er brun. Men jeg anbefaler alltid å være forsiktig i solen, både på grunn av solskader og rynker, sier Bondevik til God morgen Norge.

Les også: Smøretips mot hudkreft

Les også: Kroatia-frelst programleder

sol (Foto: Colourbox.com)

Les også: Sovekarins tips til god søvn i ferien

Høye forventninger

Meteorolog ved Storm, Mariann Aabrekk, er enig i at nordmenn har høye forventninger til sommersesongen, ofte altfor høye.

– Vi nordmenn er veldig gode på å snakke om været og folk flest er jo spesielt glad i sol. Men vi forventer mye finere sommere enn det vi har her i nord, sier Aabrekk til God morgen Norge.

Hun mener nordmenn generelt husker kun de fine dagene og kommer med klar oppfordring til de som ønsker lange perioder med stabil sol.

– Skal du ha slike sommere må du dra sørover!, mener hun.

Det kan være lurt å ta med seg både paraply og solbriller denne helgen.Været vil fortsette å være ustabilt noen dager fremover. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Er du lei av regnbyger? Her er meteorologenes reisetips.

Lurer du for øvrig på om solen titter fram de neste ukene har meteorologen dette å si:

– De neste dagene vil det fortsette med noe ustabilt vær, men i helga vil vi nok se sola noen steder rundt i landet. Spesielt i de nordligste delene av landet vil sola titte fram. Vestlandet kan få en fin lørdag, mens søndag så ser vi et nytt lavtrykk over Sør-Norge, sier Aabrekk.

Om ikke det blir de mest solfylte dagene framover vil i alle fall temperaturene stige.

– Ja det er ventet stigende temperaturer over hele landet. Vi venter temperaturer over 20 grader over nesten hele landet, forsikrer meteorologen.

Les alt om helgeværet på storm.no!

Les også:

Vår Staude hater kulde

Vær-Ane tar gjerne en kjapp en om sommeren

Her er noen gode råd for en stressfri ferie

Kroatia-frelst programleder