Stabæk, Telenor Arena (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Stabæk, Telenor Arena (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

Stabæk klarer ikke å overta driften av Telenor Arena

Stabæk har i dag gitt endelig beskjed om at de ikke er stand til å tiltre leieavtalen fra og med 2012.

Dersom Stabæk skulle overtatt hele driften av Telenor Arena måtte klubben stilt en bankgaranti på 6 måneders husleie, dvs. ca kr. 13,5 mill innen den 30. juni.

I tillegg inkluderte avtalen:

* Årlig husleie og felleskostnader inkl. mva ca kr. 27 mill.
* Overta ansvaret for Telenor Arenas årlige faste kostnader på ca kr. 8 mill.

Nå må vi jobbe hardt fra dag én, altså i dag, for å fortsette flerbruksvirksomheten, uten fotballen. Det betyr at vi inngår avtaler i morgen, i overmorgen og i ukene fremover med samarbeidspartnere om arrangementer.

Det har klubben altså ikke klart.

– Vi har i dag meddelt arenaeier at vi ikke er i stand til å overta driften. Vi har i dag ingen juridiske rettigheter til å spille i Telenor Arena i 2012. Det betyr at vi ikke har noen bane å spille på i 2012, per dags dato, sier styreleder Lars Holter-Sørensen til TV 2 Sporten.

– Ikke økonomisk bærekraftig
Styreleder i Euforum Holding AS (eier av Telenor Arena), Diedrik Schnitler, synes det er beklagelig at Stabæk ikke klarer å overta driften.

– Det er beklagelig, men ikke overraskende. Vi har erfart gjennom flere år at å kombinere en hjemmearena i Tippeligaen med events og konserter, ikke er økonomisk bærekraftig, sier Schnitler.

Selv om Stabæk ikke er i stand til å overta Telenor Arena håper Holter-Sørensen fortsatt at Telenor Arena blir Bærumsklubbens hjemmebane i 2012.

Som TV 2 Sporten tidligere har meldt har klubben, sammen med andre aktører, planer om å etablere en stiftelse som skal ta over driften av arenaen.

LES: Kommunen med et siste forsøk på å redde Stabæk

– Vi jobber etter en modell med andre aktører som innebærer at en stiftelse kjøper arenaen fra arenaeier, og at det inngås en leieavtale, sier Holter-Sørensen.

En slik løsning blir neppe klar med det første, om man skal tro Schnitler.

– Det som imidlertid er klart er at det er langt frem og høyt opp for å se noe substans i det. Nå må vi jobbe hardt fra dag én, altså i dag, for å fortsette flerbruksvirksomheten, uten fotballen. Det betyr at vi inngår avtaler i morgen, i overmorgen og i ukene fremover med samarbeidspartnere om arrangementer. Det har vi forsåvidt gjort til nå, men vi har vært hemmet av at vi har et stort kostnadspådrag ved å kombinere det med fotball, sier Schnitler.

Stabæk ferdig som toppklubb?
En exit fra Telenor arena betyr at Bærumsklubben må justere sine ambisjoner betraktelig.

– Inntektene våre reduseres dramatisk, og da må vi tilpasse kostnadsnivået deretter. Det kan bety at Stabæk ikke blir en toppklubb i Norge i fremtiden, sier Holter-Sørensen.

Klubben jobber nå med andre alternativer.

– Dersom vi ikke får være her jobber vi med Ullevaal, Nadderud og Bislett, men ingen beslutning er fattet. Det er muligheter, men det er en del forutsetninger som må være på plass, fortsetter Holter-Sørensen.