fotballfrue7
fotballfrue7

– Problematisk når bloggerne fremstår som sunnhetsidealer og eksperter

Derfor avslører toppbloggerne spiseforstyrrelser på nett.

Mandag valgte toppbloggeren Caroline Berg Eriksen, bedre kjent som «Fotballfrue», å fortelle sine blogglesere om en fortid med et vanskelig forhold til mat og trening.

– Jeg kunne gå en hel dag på nesten tom mage, kanskje spiste jeg litt frukt. Den gangen følte jeg at dette var veien til min lykke. Jeg tok så veldig feil. Jeg var inne i en ond sirkel, og ting ble bare verre og verre. Dette sto på som verst i kanskje 6 måneder, før det en dag sa stopp. Jeg hadde vært på trening, og plutselig fikk kroppen nok. Jeg besvimte, skriver hun på bloggen sin.

En av mange

Caroline melder seg inn i rekken av unge bloggere som har vært åpne om sine spiseforstyrrelser.

Sinnabloggeren Linnea Myhre har tidligere fortalt om sine spiseforstyrrelser, og fortalte nylig «Massiv» at hun fortsatt ikke er helt frisk, og tidligere «Ungkaren»-deltaker Katinka Hellan er åpen på sin blogg om sine spiseforstyrrelser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

myhre (Foto: Mona Ranum, © ps)
myhre (Foto: Mona Ranum, © ps)

Les mer: Fotballfrue slanket seg til hun besvimte

– Psykologisk felt

Runi Børresen, førstelektor på avdeling for lærerutdanningen ved Høgskolen i Buskerud og ekspert på spiseforstyrrelser, tror ikke det er utelukkende positivt at disse jentene utleverer seg og sine problemer foran publikummet de har.

– Det som er viktig, er at man er bevisst på hva man formidler. Mange av de som bruker mye tid på disse bloggene, fremstår som eksperter på sine områder. Men det å ha vært gjennom et problem selv, trenger ikke å bety at du kan gi råd og hjelp til andre. Og når det gjelder spiseforstyrrelser, så er det uten tvil et psykologisk felt, sier hun til «God kveld Norge».

Les også: Fotballfrue slår tilbake mot vektkritikken

– Fremstår som bevisste

Runi leste innlegget Caroline Berg Eriksen publiserte om fortiden sin mandag.

– Hvorfor tror du bloggerne velger å stå fram med slike historier på nett?

– Det kan være mange grunner til det. Det som gjør det vanskelig, er når bloggerne i utgangspunktet fremstår som sunnhetsidealer. De er bare veldig sunne, og bevisste i forhold til kropp og helse. Og så viser det seg å ligge underliggende momenter. Det er ikke noe galt i å være opptatt av kropp og helse, men det kommer an på hvordan man formidler dette. Felles for mange av dem er at de bagatelliserer det som har skjedd, som noe som varte i en periode eller lignende. Men man kan ikke vite med sikkerhet hvordan situasjonen deres er i dag. Jeg mener at i den grad man velger å fremstå som et sunnhetsideal, så fortjener leserne å få hele bildet, hele sannheten, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fotballfrue Caroline Berg Eriksen har fått mange kommentarer på at hun har valgt å vise seg i bikini på sin egen blogg.
Fotballfrue Caroline Berg Eriksen har fått mange kommentarer på at hun har valgt å vise seg i bikini på sin egen blogg.

Les også: Barbie-blogger lever på 400 kalorier om dagen

Børresen understreker imidlertid at ingenting er svart/hvitt, og at bloggernes historier uansett vil hjelpe noen.

– Blogging er et tidsfenomen, og man skal ha respekt for de unges måter å kommunisere på. Jeg sier ikke at man ikke skal stå fram med slike historier, men at man skal tenke nøye gjennom hva man skal formidle. Kanskje bør en heller fortelle om veien ut, eller hva de rundt deg kan gjøre for å hjelpe, sier hun.

En lidelse, ikke en livsstil

Caroline Berg-Eriksen er informert om saken, men har foreløpig ikke valgt å kommentere den overfor ”God kveld Norge”. Heller ikke Linnea Myhre ønsker å kommentere saken.

I et intervju med «God morgen Norge» sier hun imidlertid at mange ikke forstår at spiseforstyrrelser er en lidelse, ikke en livsstil, og at hun er klar på det når hun får spørsmål fra lesere om hvordan de selv kan få spiseforstyrrelser:

– Jeg svarer jo selvfølgelig at å få spiseforstyrrelse ikke er noen god idé. Min blogg er ikke om spiseforstyrrelser. Men folk påvirkes av mine erfaringer, for eksempel hva jeg spiser, sa hun den gang.

Les også: Linnea Myhre: – Spiseforstyrrelse er en lidelse, ikke en livsstil