zarife (Foto: Inger Åse Skage / TV 2)
zarife (Foto: Inger Åse Skage / TV 2)

Zarife får bli i Norge

Høyesterett gjorde helomvending i utvisningssaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Zarife Kashtanjeva bor i Meland kommune sammen med samboeren og deres to barn på tre og fem år. Barna er født i Norge og både de og faren har oppholdstillatelse. I mange år sto moren i fare for å måtte forlate de to små guttene.

Les også: Staten tvinger Zarife å forlate barna i to år

Jobbet uten tillatelse

Årsaken til utvisningen var at Kashtanjeva hadde brutt utlendingsloven. Hun hadde oppholdt seg ulovlig i Norge og fortsatt å jobbe etter at arbeidstillatelsen hennes var gått ut.

– Jeg jobbet og betalte skatt som alle andre nordmenn, fortalte Zarife, som selv trodde alle papirer var i orden.

Utvisningen ble anket til Høyesterett, men i mellomtiden ville politiet likevel sende henne ut av landet før saken var avgjort.

– Jeg fikk beskjed fra politiet om at det var til barnas beste at jeg reiser frivillig tilbake, men dette kan jeg ikke forstå, sa hun til TV 2 i mars.

– Bør gå i seg selv

Da gladmeldingen kom tirsdag var hun helt i ekstase.

– Dette var veldig gledelig for Zarife og hennes familie, sier advokaten hennes, Halvard Helle.

Han er nådeløs mot UNE, som ville skille klienten hans fra hennes to barn.

– For UNE må dette være en dag som bør føre til ettertanke, spesielt med tanke på at det i begge tilfeller dreier seg om hensynet til små barn.

Kashtanjeva vil nå søke om oppholdstillatelse på grunnlag av familiegjenforening, noe Helle regner med blir en ren formalitetssak.

– Jeg tror ikke det vil medføre noen problemer.

Tirsdag avgjorde Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at en annen utvisningssak fra Norges Høyesterett skulle omgjøres, slik at en 35 år gammel tobarnsmor kunne bli værende i landet.

Les også: Mor (35) skulle utvises - vant mot Norge i Strasbourg

Trolig er det denne dommen som er bakgrunn for at en enstemmig Høyesterett to timer senere ga medhold til Zarife Kashtanjeva.

– Saken kan få betydning for mange utvisningssaker, sa 35-åringens advokat Brynjulf Risnes til tv2.no kort tid etter at dommen var blitt offentliggjort.