strasbourg brynjulf risnes (Foto: Scanpix/Privat)
strasbourg brynjulf risnes (Foto: Scanpix/Privat)

Mor (35) skulle utvises – vant mot Norge i Strasbourg

Tobarnsmoren skulle kastes ut av landet på grunn av butikknaskeri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Saken kan få betydning for mange utvisningssaker, sier 35-åringens advokat Brynjulf Risnes.

Kvinnens utvisningsvedtak fra Høyesterett er blitt tilsidesatt og tobarnsmoren får bli i Norge inntil en eventuell ankesak i Strasbourg-systemet er endelig avgjort.

Pågrepet på jobb

I 1996 kom hun til Norge fra Den dominikanske republikk. Hun bosatte seg på Østlandet, men ble etter kort tid tatt for butikknaskeri og sendt ut av landet. Men kvinnen reiste snart tilbake til Norge for å være sammen med sin norske kjæreste.

Flere år senere møtte hun en annen dominikaner. De to flyttet sammen og 35-åringen fikk jobb som frisør. De levde lykkelig inntil 2001 da noen ringte inn et anonymt tips til UDI. Mens 35-åringen sto og klippet en kunde, kom politiet og pågrep henne.

Hun hadde brutt utlendingsloven og skulle sendes ut av landet.

Mistet barna

Men de neste to årene fikk hun to døtre som hun nektet å reise fra. Barnefaren ville ikke la døtrene flytte til Den dominikanske republikk og dermed ble de to små jentene overlatt til ham mens 35-åringen måtte kjempe mot utvisningsvedtaket.

– Det har vært ti lange år for min klient, sier advokat Risnes til tv2.no.

Tapte i Høyesterett

For saken var innom mange kontorpulter i UDI før den gikk gjennom mange rettsinstanser. I 2009 tapte hun med tre mot to stemmer i Høyesterett. Men 35-åringen ville ikke gi opp og tok saken til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Denne saken var kommet på spissen. Det lå en mindre forbrytelse bak og spørsmålet var om man skulle ta hensyn til systemet eller barna. Jeg mener at hun heller burde straffes i Norge for det straffbare forholdet hun gjorde og ikke blitt utvist. Da måtte også barna lide, sier Risnes.

– Dramatisk for Norge

Og Menneskerettighetsdomstolen var enig. Tirsdag ble Høyesteretts avgjørelse fra 2009 kjent ugyldig, nettopp med barnas interesser som grunnlag.

– Det er en ganske dramatisk avgjørelse for Norge. Vi liker å tro at vi er gode på menneskerettigheter, men når staten dømmes for å ikke legge nok vekt på barns rettigheter er det alvorlig, sier Risnes.

Dommen ble mottatt med gledeshyl hjemme hos kvinnen, som endelig kan begynne å leve et normalt liv igjen.

– De siste årene har hun ikke hatt inntekt og har måtte leve på hjelp fra venner. Nå kan hun gå tilbake til frisørjobben.

Men barna får hun trolig ikke omsorgsretten over igjen.

– Døtrene har bodd så lenge hos far at hun må nok ta hensyn til det. Men det blir i så fall en barnefordelingssak som må avgjøre, sier advokaten.

Får betydning for mange

Den oppsiktsvekkende dommen kan også skape presedens i flere andre utviste utlendinger som kjemper mot staten, deriblant tobarnsmoren Zarife Kashtanjeva som også er utvist fra landet.

Les også: Barna får bli, men mor blir utvist

– Det kan få betydning for mange. Det er åpenbart at den praksis vi har i domstolene har beveget seg over grensen for den ikke tar hensyn til barns interesser. Her må både Høyesterett, Regjeringsadvokaten og UNE forandre sin praksis i tråd med dommen.

Men selv om 35-åringen nå kan juble, lurer fortsatt utvisningsspøkelset i bakgrunnen. For Norge kan fortsatt anke dommen til neste rettsinstans i Strasbourg.

Regjeringsadvokaten ønsker ikke å uttale seg i saken og henviser til UNE, som ennå ikke har tatt stilling til hva som skal gjøres.

– Utlendingsnemnda sier de har merket seg at Den europeiske menneskerettsdomstolen her kom til et annet resultat enn norsk Høyesterett, men de må studere dommen nærmere før de kan svare på hvor store betydning dette vil få for framtidig praksis, sier informasjonssjef Bjørn Lyster i UNE.