Den norskfødte 84-åringen kan kanskje være glad for at hun bor i Danmark på sine eldre dager. I Norge setter personvernloven sterke begrensninger på bruk av GPS, fordi det regnes som overvåkning.
Så langt har ingen norske pleiehjem tatt i bruk dette.
Det er overvåkning
– Ja, det er jo overvåkning, medgir assisterende leder på Hvenekilden plejecenter, Susanne Andersen.
– Men vi bruker dette hjelpemiddelet bare når det er nødvendig. Det er viktig at ansatte og pårørende ikke misbruker det.
Men Andersen er klar på at hun ikke ville være dette foruten.
– Jeg vil absolutt anbefale dere i Norge å begynne med GPS. Hos oss har dette betydd en betydelig økt livskvalitet for våre beboere. Vi har ingen stengte dører her. Det tør vi fordi vi kan finne dem igjen hvis de roter seg bort, sier Andersen.
Les også: Krever GPS til demente
De kan bare prøve seg
– Jeg er så glad i å gå tur, forteller Elsa Brølling.
Hun kom til Danmark som ung jente, men glemmer ikke Vaksdal på Vestlandet der hun vokste opp. Der hun fikk et nært forhold til naturen.
– Å gå på tur er like viktig som å spise, fortsetter hun.
Elsa vet ikke helt hva en GPS er, men hun skjønner såpass at med sånn en i lomma er hun trygg. Demente beboere som Elsa har fått en GPS av Odense kommune. Inne på vaktrommets datamaskin kan personalet følge Elsas bevegelser. Og en SMS tikker inn på vakttelefonen dersom beboerne beveger seg utenfor et definert område. Rundt Hvenekilden plejecenter, hvor Elsa har sin leilighet, er det et slags usynlig elektronisk gjerde.
Hvordan ville Elsas liv ha vært uten muligheten til å gå ut når hun selv ønsker det?
– De kunne bare prøve seg – ja – de skulle bare ha prøvd. Det ville jeg ikke ha funnet meg i, konstaterer Elsa Brølling.
Les også: Flere tusen demente utsettes for ulovlig tvang
Flere kommuner ønsker tillatelse
Sør-Varanger kommune har søkt om å få lov til å prøve ut GPS på sykehjem. Som andre norske syke- og pleiehjem får de stadig flere demente beboere.