FRI OG FRANK: Alzheimer-syke Elsa Brølling elsker å ta seg en spasertur på egen hånd. Det kan hun - med en GPS i lomma, som gjør at de ansatte ved pleiehjemmet kan finne henne hvis hun går seg bort. (Foto:  Ole Sommarset/TV 2)
FRI OG FRANK: Alzheimer-syke Elsa Brølling elsker å ta seg en spasertur på egen hånd. Det kan hun - med en GPS i lomma, som gjør at de ansatte ved pleiehjemmet kan finne henne hvis hun går seg bort. (Foto: Ole Sommarset/TV 2)

GPS finner oldemor

Elsa Brølling (84) liker å gå tur, men har Alzheimer – takket være en GPS som damen har i lomma kan de ansatte finne henne igjen dersom hun går seg vill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norskfødte 84-åringen kan kanskje være glad for at hun bor i Danmark på sine eldre dager. I Norge setter personvernloven sterke begrensninger på bruk av GPS, fordi det regnes som overvåkning.

Så langt har ingen norske pleiehjem tatt i bruk dette.

Det er overvåkning

– Ja, det er jo overvåkning, medgir assisterende leder på Hvenekilden plejecenter, Susanne Andersen.

– Men vi bruker dette hjelpemiddelet bare når det er nødvendig. Det er viktig at ansatte og pårørende ikke misbruker det.

Men Andersen er klar på at hun ikke ville være dette foruten.

– Jeg vil absolutt anbefale dere i Norge å begynne med GPS. Hos oss har dette betydd en betydelig økt livskvalitet for våre beboere. Vi har ingen stengte dører her. Det tør vi fordi vi kan finne dem igjen hvis de roter seg bort, sier Andersen.

Les også: Krever GPS til demente

De kan bare prøve seg

– Jeg er så glad i å gå tur, forteller Elsa Brølling.

Hun kom til Danmark som ung jente, men glemmer ikke Vaksdal på Vestlandet der hun vokste opp. Der hun fikk et nært forhold til naturen.

– Å gå på tur er like viktig som å spise, fortsetter hun.

Elsa vet ikke helt hva en GPS er, men hun skjønner såpass at med sånn en i lomma er hun trygg. Demente beboere som Elsa har fått en GPS av Odense kommune. Inne på vaktrommets datamaskin kan personalet følge Elsas bevegelser. Og en SMS tikker inn på vakttelefonen dersom beboerne beveger seg utenfor et definert område. Rundt Hvenekilden plejecenter, hvor Elsa har sin leilighet, er det et slags usynlig elektronisk gjerde.

Hvordan ville Elsas liv ha vært uten muligheten til å gå ut når hun selv ønsker det?

– De kunne bare prøve seg – ja – de skulle bare ha prøvd. Det ville jeg ikke ha funnet meg i, konstaterer Elsa Brølling.

Les også: Flere tusen demente utsettes for ulovlig tvang

Flere kommuner ønsker tillatelse

Sør-Varanger kommune har søkt om å få lov til å prøve ut GPS på sykehjem. Som andre norske syke- og pleiehjem får de stadig flere demente beboere.

– Vi har fått et begrenset «ja», forteller Trond Bernhardsen, fagutviklingssykepleier i Kirkenes.

Kommunen kan sette i gang et prosjekt, men kun hvis den demente har samtykkekompetanse. Det innebærer at de demente må forstå hva det dreier seg om og gi aksept.

Se TV 2-reportasje om forskning på GPS (artikkelen fortsetter):

Mange som kommer på hjem er allerede blitt så syke at de ikke er i stand til dette.

Og det er her Danmark skiller seg fra Norge.

Livet litt mer som før

– Hvis den demente personen motsetter seg det har vi ikke lov å tvinge GPS på noen, forklarer demenskoordinator Helle Andersen i Odense kommune.

Men hun har i likhet med sine kolleger bare gode erfaringer med bruk av GPS.

– De gamle kan opprettholde litt av det tidligere livet sitt, de kan gå ut av bygningen som frie mennesker, de får mosjon og en porsjon frihet på samme tid.

Les også: 94-årig kvinne havnet i kjølerom

I fjor sommer liberaliserte Danmark sitt lovverk på dette området. Odense har gått i front, men flere og flere danske kommuner gjør det samme som i Odense.

Sør-Varanger kommune i Finnmark håper at de kan sette i gang sitt prosjekt i løpet av høsten.