same (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
same (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Samer føler seg mobbet av nordmenn

Verst for de som bor i byene.

Samer opplever ti ganger mer diskriminering enn etniske nordmenn, ifølge en ny studie. Mobbingen kan føre til økt psykisk stress, mener forsker.

35 prosent

– Mens 3,5 prosent av den norske majoritetsbefolkningen føler seg utsatt for diskriminering, er tallet for samisktalende samer på hele 35 prosent, sier forsker Ketil Lenert Hansen til Forskning.no.

I forbindelse med sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Tromsø har Hansen undersøkt hvordan etnisk diskriminering er forbundet med helserelaterte problemer i den nordnorske befolkningen.

Flere enn 12.000 samer, kvener og etniske nordmenn fra Sør-Trøndelag til Finnmark deltok i spørreundersøkelsen.

Stressrelatert

Hansen, som jobber ved Senter for samisk helseforskning, mener tallene er dramatiske. Konsekvensene av diskrimineringen gir ifølge ham utslag i blant annet økt psykisk stressnivå i form av depresjoner og angstsymptomer.

– Undersøkelsen viser at samer melder om litt dårligere helsestatus enn etniske nordmenn. Videre viser funnene at etnisk diskriminering er assosiert med dårlig selvvurdert helse, sier forskeren.

Verst i byene

Utenfor de definerte samiske språkområdene har samene det verst, ifølge studien. Her sier halvparten av de spurte at de opplever diskriminering. Samer oppgir å ha blitt mobbet dobbelt så ofte som majoritetsnordmenn i løpet av det siste året. (©NTB)