ENDRET ATFERD: Foreldrene fryktet at gutten ble mobbet, men etter hvert fortalte han om overgrep. (Foto: TV 2)
ENDRET ATFERD: Foreldrene fryktet at gutten ble mobbet, men etter hvert fortalte han om overgrep. (Foto: TV 2)

Fireåring fortalte om overgrep - saken ble henlagt

Foreldrene fulgte råd de fikk fra barnehuset. Ble senere beskyldt for å ha påvirket guttens forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han er bare fire år gammel. Og han har fortalt om en vond hemmelighet.

I fjor høst ble foreldrene bekymret fordi gutten endret personlighet. De lurte på om han mistrivdes eller ble mobbet i barnehagen.

FORTVILET: Moren gikk til barnehuset for å få hjelp da hun mistenkte at hennes sønn var utsatt for overgrep. (Foto: TV 2)
FORTVILET: Moren gikk til barnehuset for å få hjelp da hun mistenkte at hennes sønn var utsatt for overgrep. (Foto: TV 2)

Men etter at personalet hadde observert ham i tre uker, fryktet de at noe alvorlig kunne ha skjedd.

– Jeg bare gikk inn på kontoret til hun bestyreren og bare spurte henne rett ut: kan han ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep? Så sier hun: ja, det tror jeg med all sikkerhet at det han har blittt. Og da var jo...alt raknet jo bare...helt, sier den fortvilte moren til TV 2. Det er jo utrolig synd at politiet har et annet synspunkt på dette enn de rådene som barnehuset i dag opererer med

Ble bedt om å snakke med gutten

Foreldrene tok kontakt med barnehuset og fikk råd om hvordan de kunne snakke med gutten, som til da ikke hadde fortalt noen ting.

Barnehusene er opprettet av regjeringen og skal forholde seg til barn og unge hvor det er mistanke om blant annet seksuelle overgrep.

– Hun sa det var veldig viktig at vi snakket med ham og fikk ut av ham det som hadde skjedd, men vi måtte gjøre det på en måte slik at han fortalte om det, bruke hans ord.

– Bare gjenta de på en måte for å få han til å eventuelt si mer, sier faren.

Se video om saken øverst.

Gutten forteller om overgrep fra en person tilknyttet familen. Mannen blir siktet, men benekter beskyldningene.

Saken blir til slutt henlagt på grunn av manglende bevis. Blant annet fordi mor skal ha vært aktiv i saken og at det kan ha påvirket guttens forklaring.

– Barnehuset gir jo disse rådene til alle foreldre som tar kontakt med dem. Det er jo utrolig synd at politiet har et annet synspunkt på dette enn de rådene som barnehuset i dag opererer med. Det er en vanvittig god hjelp og støtte for oss å ha barnehuset, sier moren.

Les også: Flere barn får hjelp etter overgrep

– Få bør snakke med barnet

Påtaleleder Gunnar Fløystad ved Hordaland politidistrikt ønsker ikke å kommentere denne konkrete saken, men frykter at råd gitt av barnehusene kan skade etterforskningen.

– I de sakene så er det faktisk særdeles viktig at færrest mulig snakker med barnet og har mulighet til å påvirke barnet, bevisst eller ubevisst, og at en kommer til politiet først og ikke til andre instanser som kanskje kan ha andre rolller oppi dette, sier Fløystad.

GÅ RETT TIL POLITIET: Påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt frykter at råd fra barnehusene kan skade etterforskningen. (Foto: TV 2)
GÅ RETT TIL POLITIET: Påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt frykter at råd fra barnehusene kan skade etterforskningen. (Foto: TV 2)

Han etterlyser derfor klarere definerte roller - og stiller spørsmål om barnehuset bør ligge utenfor politiet.

– Det har vel vært et forhold knyttet til barnehuset sin innføring at det kunne ha vært et ryddigere lovarbeid og forskriftsarbeid på forhånd. Det kunne ha vært bedre og tydeligere om det lå i en instans utenfor politiet, sier Fløystad.

Se reportasje øverst i artikkelen.

Åpner for endringer

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener barnehusene håndterer overgrepssaker bra.

– Det er en stor fordel at mange mennesker involverer seg i saken til barnet. Fordi at det barnet trenger mere enn en strafferettslig bistand, det trenger bistand fra helsevesen og barnevern. Det er det som er bra med barnehusene.

MENER BARNEHUSENE FUNGERER BRA: Men justisminister Knut Storberget åpner for å forbedre barnehusene.  (Foto: Glenn Aaseby)
MENER BARNEHUSENE FUNGERER BRA: Men justisminister Knut Storberget åpner for å forbedre barnehusene. (Foto: Glenn Aaseby)

Men statsråden er åpen for å gjøre forbedringer.

– Dette er en ordning som vi også skal evaluere og se på svakheter.

Storberget ønsker ikke et skarpere skille mellom politiet og barnehusene.

– Det representerer en veldig gammeldags strafferettslig tilnærming hvis man tror at det bare er dommeravhør og straffesaken som må telle når vi møter et barn som har opplevd en så alvorlig krise som for eksempel et seksuelt overgrep, sier statsråden.