FIGHTER: I sju år har Birgitte Bergaplass-Bøe kjempet mot kreften. Hun er glad for regjeringens behandlingsgaranti for kreftpasienter. (Foto: Gorm Røseth)
FIGHTER: I sju år har Birgitte Bergaplass-Bøe kjempet mot kreften. Hun er glad for regjeringens behandlingsgaranti for kreftpasienter. (Foto: Gorm Røseth)

Kreftrammede Birgitte (46) nekter å gi opp

I sju år har Birgitte Bergaplass-Bøe kjempet mot kreftsykdommen. Regjeringens kreftgaranti vil gjøre kampen lettere, mener hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært en lang og hard kamp. Det er brutalt og ganske umenneskelig, sier Birgitte Bergaplass-Bøe.

Fighter

For henne startet det med eggstokk-kreft med spredning til lymfene i 2004. Hun har hatt flere tilbakefall siden, men står på videre.

– Jeg har tre barn, mann og stor familie, så jeg kan ikke gi meg nå, sier hun. Selv om jeg har fått beskjed om at jeg har så og så lenge igjen å leve så står jeg på, jeg er en fighter, forteller hun til TV 2.

Sterkere stemme

Birgitte har i alle år banket på dører og stått på for å få behandling. Før helgen kom regjeringen med et krav om behandling til alle kreftpasienterinnen 20 dager. Jeg tar en dag av gangen og tenker at dette skal gå bra

Birgitte håper det vil gjøre at pasientene slipper å kjempe så mye selv.

– Dette betyr at pasienten får sterkere stemme. Det er ikke noe galt med legene men systemet så nå har man noe å slå i bordet med og man trenger ikke føle at man er frekk som kjemper for eget liv, mener Bergaplass-Bøe.

Les også: 116 pasienter ved Diakonhjemmet var glemt i tre år

Vaktbikkje

Kreftforeningen støtter hennes syn og mener norske pasienter nå har mer slagkraft.

– Nå har man en ordentlig frist å forholde seg til. Det vil gi mange en annen posisjon. I tillegg kan vi i Kreftforeningen være en helt annen vaktbikkje for pasientene fremover, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til TV 2.

Ingen garanti

Regjeringens kreftkrav er ingen garanti eller rettighet men et krav til sykehusene om å omorganisere og prioritere. Målet er at 80 prosent av alle kreftpasienter skal få behandling innen 20 dager. Unntakene skal være medisinsk begrunnet.

Birgitte Bergaplass-Bøe mener norske pasienter bør bruke kravet for alt det er verdt. Hun skal opereres i nær fremtid og mener alt handler om å tenke positivt og overleve.

– Jeg tar en dag av gangen og tenker at dette skal gå bra, sier hun til TV 2.

Forferdelig ventetid: Anette ventet seks uker på kreftbehandling