Edvald Boasson Hagen er usikker til årets Tour de France. (Foto: www.teamsky.com)
Edvald Boasson Hagen er usikker til årets Tour de France. (Foto: www.teamsky.com)

Kaggestad: – Kan være formutløsende

Johan Kaggestad mener at dersom ikke Edvald Boasson Hagen er syk for lenge så kan et par dagers hvile virke formutløsende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edvald Boasson Hagen har fått påvist sykdommen helvetesild (Herpes Zoster) og må melde forfall til søndagens NM i Skien. Det melder Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt i en pressemelding.

24-åringen har fått beskjed om å holde seg i ro de neste dagene, og Tour de France-deltakelsen kan stå i fare dersom tilstanden ikke bedres i løpet av kort tid.

Tour de France: Nyheter | Etappene | Lag/ryttere | Resultater | Historikk
Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour de France-manager!
Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

Kaggestad mener det kan gå bra
TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad sier at han ikke vet alvorlighetsgraden i sykdommen til Boasson Hagen, han mener likevel at det absolutt ikke trenger å være alvorlig.

– Dersom Edvald nå får ligge rolig i et par dager og går på antibiotika trenger ikke det å ha noe særlig å si. Det kan faktisk virke formutløsende for Boasson Hagen dersom han får hvile, men blir frisk igjen til starten, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

Kaggestad gjør det klart at han ikke er lege, men at han har erfaring med helvetesild tidligere.

– Gabriel Rasch slet med helvetesild for noen år siden, da gikk det veldig fort over. Dersom Edvald blir fort frisk kan man nok få se en usedvanlig sprek Edvald i første uka av Tour de France.

– Tør ikke spå noenting
Hungerholdt mener at sykdommen kom på verst tenkelig tidspunkt, men presiserer at det er for tidlig å si noe sikkert om Boasson Hagen rekker Tour de France.

– Det er utrolig kjedelig og veldig dårlig timing, men det er som Edvald selv sier det: Det er ingenting å gjøre med når man først har fått det, sier Hungerholdt

– Jeg tør ikke spå noenting om han rekker Tour de France eller ikke. Vi kan ikke gjøre annet enn å krysse fingrene og vente.

Hungerholdt har fått fortalt av sine kone som er sykepleier at helvetesild utarter seg forskjellig fra tilfelle til tilfelle. Samtidig påpeker han at Boasson Hagen har et svakt immunforsvar som toppidrettsutøvere flest. Han har imidlertid ikke noe svar på hvordan 24-åringen har blitt smittet.

– Som de andre herpesvirusene så kan denne ligge i dvale og slå plutselig ut etter lang tid. Det er derfor vanskelig å si noe om hvordan han kan ha blitt smittet, sier Hungerholdt.

I sitt livs form
Kaggestad mener at Boasson Hagen kunne kjempet om ungdomstrøyen første uken i touren.

– Edvald er nok i sin livs form og jeg hadde sett for meg at han kunne hevdet seg på den første etappen. Så er det jo lagtempo på andre etappen og der har jo Sky et veldig sterkt lag, så jeg så for meg at Edvald kanskje kunne ha ungdomstrøyen etter lagtempoen. Har han bare såvidt kommet seg så kan han jo bare trille bak i feltet på første etappen og dermed sykle seg i form igjen. Tempo etappen er jo vanskeligere å gjemme seg i, sier Kaggestad.

Syklister er også kjent for å kunne tåle mye, og Kaggestad mener det er mulig å sykle dersom det bare er smerte og kløe.

– Det er klart det går an å sykle med kløe og smerte, syklister tåler mye smerte. Problemet er at om han ikke blir helt frisk fort så vil harmonien bli borte og det kan plage han gjennom hele touren, sier Kaggestad.

Les også: Boasson Hagen: – Håper laget kjører for meg

Torsdag kjørte Team Sky-rytteren inn til sitt femte NM-gull på tempo. Tidligere samme dag registrerte Boasson Hagen utslett på kroppen, men skal ifølge Hungerholdt ikke ha følt noe ubehag. Fredag hadde utslettene blitt verre og helvetesild ble påvist etter konsultasjon med lege.

Helvetesild er en herpesvirusinfeksjon, og en smertefull hudsykdom med blæredannelse og ofte sterk kløe eller brennende smerter. Helvetesild rammer cirka 10-30 prosent av befolkningen og kan behandles med tablettkurer (Kilde: Norsk helseinformatikk, NHI.no).