Shopping er sunt, mener forskere.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Shopping er sunt, mener forskere. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Shopping er sunt

Løp og kjøp - og lev lenger

Dette må være sommerens gladmelding til alle shoppingfrelste.

Forskere har nemlig funnet ut at shopping forlenger livet og er et sunnhetstegn. Forklaringen er ganske enkelt det at vi blir glade av å handle. I tillegg er det sosialt og det innebærer ofte mye gåing, som igjen er god trening.

Les også: Lykken varer i tre måneder

Bra for fysikk og psyke

Det er forskere i Taiwan's National Helath Research Institute som har forsket på dette. Konklusjonen ble at jevnlig shopping var et tegn på en god helse - både fysisk og psykisk. Blant 2000 deltakere ville de som handlet hver dag ha 27 prosent mindre risiko for å dø i løpet av neste tiårsperiode.

Les også: Lykkelig uten barn

Shopping gir god helse (Foto: Illustrasjonsfoto)
Shopping gir god helse (Foto: Illustrasjonsfoto)

Positive følelser

Lisa Vivoll Straume er forsker i positiv psykologi ved NTNU, og hun er faglig leder i Mind. Hun vil ikke kommentere forskningen direkte, men på generelt grunnlag er det flere ting som er avgjørende faktorer.

– Det er godt dokumentert at både nære, gode relasjoner og fysisk aktivitet er viktig for positive følelser og helse. De som har god økonomi lever også sunnere. Økonomi har også en sammenheng med tilfredshetslykken, som igjen har en sammenheng med god helse, sier Lisa Vivoll Straume til God morgen Norge.

Les også: Gikk konkurs, ble lykkelig

Alt med måte

Men lykkerusen er ikke nødvendigvis varig.

– Forskning viser også at lykkefølelsen rundt shopping er sterkest rett før du betaler. Det er da rushet av endorfiner er størst. Men lykkefølelsen varer ikke så lenge, for det er den strevsomme lykken som er den mest varige, avslutter Straume.

Les også:

Derfor gjør motgang sterk

Takknemlighet = lykke!

Astrolog Sophia Lea: – Gift deg ved nymåne

Desperat husmor: – Jeg er så redd for konsekvensene hvis jeg går fra ham