parasailing (Foto: Unn Marit Tapio)
parasailing (Foto: Unn Marit Tapio)

Dette dekkes ikke av reiseforsikringen

Bare flaks gjorde at den norske familien hadde forsikringen på sin side da ulykken rammet under paraseiling på Tyrkia-ferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2007 var Kurt Johnsen og hans tidligere samboer Unn Marit Tapio på ferie med barna i Insecum i Tyrkia. Det som skulle være en artig avslutning på ferien, ble forvandlet til et mareritt for familien.

– Hjertet mitt sluttet å slå, uttalte Kurt til Finnmark Dagblad i 2007.

Fortsatt preget

Unn Marit satt i båten med datteren, mens Kurt og hans da 12 år gamle sønn hang i en fallskjerm bak. Aktiviteten heter parasailing, og er en populær strandaktivitet over hele verden. Les mer om parasailing her.

Fire år etter ulykken er Kurt Johnsen fortsatt preget av det som skjedde sommeren 2007.

– Vi hang bak i fallskjermen og så på utsikten. I et sekund snudde jeg meg vekk fra sønnen min. Da jeg snudde meg tilbake, hang jeg der alene. Han kunne ikke ha forsvunnet noe annet sted enn ned. Da jeg så ham var han på full fart rett nedover, forklarer Kurt til TV 2 hjelper deg.

Båten fortsatte framover, og dermed så ikke Knut at sønnen traff vannet.

Les også: Farlig bro kostet et menneskeliv

Les også: Hvilken barneforsikring er best?

Tiden sto stille

Kurt sier til TV 2 hjelper deg at tiden sto stille i det han hang alene igjen i fallskjermen.

– Alt stoppet. Der og da tenkte jeg at «nå har jeg mistet sønnen min for godt». Jeg var kanonsikker på at han var vekk for alltid, sier Knut.

Unn Marit og datteren som satt i båten tok bilder rett før ulykken fant sted. De har regnet seg fram til at fallet ned mot havet var på et sted mellom 30-50 meter.

– I sykehuspapirene står det 20 meter, men det var høyere. Det er jeg sikker på, sier Unn Marit til TV 2 hjelper deg.

Årsaken til ulykken var at nylonstroppene som den da 12 år gamle gutten hang i, røk tvers av.

parasailing (Foto: Unn Marit Tapio)

Les også: Saksøker Statens vegvesen etter mannens død

Les også: Halvor og Anna ble rundlurt av svindlere

Omfattende skader

Kurt Johnsen sier at det føltes som han hang i fallskjermen i timevis, men i realiteten skjedde ulykken på et par sekunder.

Den da 12 år gamle sønnen har forklart til foreldrene at han prøvde å treffe vannet med beina først. Dette reddet trolig livet hans, men skadene han ble utsatt for var allikevel omfattende.

Han fikk blant annet ett brudd i hofta, høyre skulderblad ble knekt og en lunge kollapset.

Kurt og Unn Marit var heldige

Kurt og Unn Marit hadde reiseforsikring som dekker ulykker ved parasailing, og det er de glade for nå. For etter å ha snakket med alle de største forsikringsselskapene, kan TV 2 hjelper deg nå avsløre at man ikke nødvendigvis er forsikret når man henger i en slik fallskjerm.

– Jeg tør ikke tenke på hvor mye det vil ha kostet oss å få ham behandlet og fått ham hjem uten forsikring, sier Unn Marit.

Rett etter ulykken ble gutten fraktet til sykehus. Foreldrene fikk flydd ned en egen lege som fulgte dem.

Les også: Advarer mot engangstatoveringer

Måtte bli en ekstra uke

De måtte bli nesten en uke lenger enn planlagt, fordi 12-åringen ikke kunne fraktes på fly grunnet lungeskaden. På flyet måtte sønnen ligge på båre, noe som tok hele ni plasser på flyet. Da de ankom Oslo, ble han fraktet rett videre med luftambulanse til Alta.

– Vi fikk god oppfølging og ble tatt godt vare på. Å måtte betale for dette, og ikke minst ordne alt dette selv, ville ha vært umulig, sier Unn Marit til TV 2 hjelper deg.

Den nå 16 år gamle gutten pådro seg ingen varige mén etter ulykken for fire år siden.

Se også: TV 2-reporter testet tatoveringsfjerner - fikk etsende brannsår

Dette selskapet dekker ikke

TV 2 hjelper deg har vært i kontakt med Tryg, Terra, Gjensidige, Chartis/ Travelguard, Frende, DnB NOR og Europeiske reiseforsikring.

Samtlige av selskapene vi har snakket med, bortsett fra Terra, sier at de dekker skader som kan oppstå ved parasailing.

– Jeg tror dessverre ikke at alle er klar over at reiseforsikringen ikke dekker ekstraomkostninger dersom man blir skadet ved parasailing, sier Terras kommunikasjonsdirektør, Sigurd Ulven til TV 2 hjelper deg.

– Dersom man blir skadet med parasailing får man ikke dekket ekstraomkostninger som måtte oppstå, sier Ulven.

Dersom man er i et EØS-land får man som ellers, med Europeisk Helsetrygdkort, dekket medisinsk behandling etter reglene som gjelder i oppholdslandet, legger han til.

Har man betalt for mer enn 50 % av reisen med ett av Terras egne kort derimot, er man forsikret, legger Ulven til.

Les også: Grethe skrev feil navn på flybilletten, fikk beskjed om å kjøpe ny

– Virket kanontrygt

Ulven sier at parasailing ble tatt ut av Terras forsikring for et par år siden, fordi forsikringsselskapet opplevde flere, alvorlige personskader som følge av aktiviteten.

– Det er åpenbart ikke gitt at kunnskapen og aktsomheten til de personene som håndterer parasailingen alltid er tilstrekkelig, mener Ulven.

– Vi vil derfor gå så langt som å fraråde folk å benytte seg av parasailing når de er på feriereise i Syden, avslutter han. Han får støtte av Kurt Johnsen.

– Dette er ikke noe vi skal prøve igjen. Aldri mer. Det virket kanontrygt, men man kan aldri vite om sikkerheten er god.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter