I januar 2003 vurderte politiet å innføre pepperspray som en del av uniformeringen.

TV 2s reporter Espen Fiveland ble satt på saken – og laget en reportasje som gledelig tåler gjensyn.

«Show – dont tell»

– Jeg husker det godt. Vi vurderte hvordan vi skulle fortelle denne saken til det norske folk, og falt på at det beste var å vise hvordan peppersprayen faktisk virker. Show – dont tell, som det heter på TV-språket, forteller Fiveland til tv2.no.

TOK OVER: Hovedvernombud i politiet, Ole Valen, tok over som reporter mens Fiveland forsøkte å bli kvitt smerten fra peppersprayen. (Foto: Tom Bundli/TV 2)

Se hvordan det gikk i reportasjen øverst.

Hovedvernombud i politiet, Ole Valen, blir nødt til å ta over reporterrollen etter at at han har sprayet Fiveland i ansiktet.

I sin iver etter å vise hvor lite farlig peppersprayen er, og hvor fort den er ute av kroppen, rapporterer politimannen at «som du ser er alt nå tilbake til det normale».

– Dette sier han mens jeg springer hvileløst rundt i bakgrunnen, for å prøve å blåse bort smerten. Alt var virkelig IKKE tilbake til det normale, sier Fiveland.

– Ubeskrivelig vondt

Og det tok tid før smerten ga seg.

– Det var ubeskrivelig vondt. Etter en lang løpetur for å få luft i ansiktet, og utallige turer i vannbøtta, begynte det å bedre seg. Men selv halvannen time senere, da fotograf Tom Bundli og jeg kjørte tilbake til TV 2, måtte jeg sitte med hodet ut av bilen for ikke å få tilbakefall.

Fiveland, som i dag jobber som programleder i TV 2 Nyhetskanalen, forteller at han fikk mange reaksjoner på saken i ettertid. Og like etter at saken gikk på luften ønsket nyhetsanker Nils Gunnar Lie å berolige seerne.

– Og i kveld så har reporteren vår det etter forholdene bra.

Her er flere klassikere fra TV 2s arkiv:

Rotte angrep reporter for åpent kamera
Drakten som skulle forandre skøytesporten
På puppepatrulje i Slottsparken
HV-soldatene måtte rope «pang, pang»
Wilhelm Tyskeberget ble reddet av en snusboks