IKKE SOM FORVENTET: Renate og Jeanette sier at hudpleieskolen er vanskeligere enn hva folk tror.  (Foto: TV 2 / Martine Onstad)
IKKE SOM FORVENTET: Renate og Jeanette sier at hudpleieskolen er vanskeligere enn hva folk tror. (Foto: TV 2 / Martine Onstad)

Vil du bli hudpleier?

Massasje, anatomi, latin og kosmetisk kjemi er bare noe av det du lærer som hudpleier.

Jeanette Laugen (23) og Renate Eide (32) utdanner seg til å bli hudpleiere ved Bergen Hudpleieskole. Kroppsbehandling, massasje, fysiologi, latin og kosmetisk kirugi er noe av det som står på timeplanen.

– Det er ikke «bare bare» å bli hudpleier

– Vi lærer omtrent det samme som førsteårs medisinstudenter - det vil si både dermatologi, fysiologi, anatomi, samt alle muskler på latin. Det er ikke «bare bare» å bli hudpleier, sier Jeanette.

LES OGSÅ: Stjernenes skjønnhetsfavoritter

– Det høres kanskje enkelt ut å skulle utdanne seg til hudpleier, men det er det ikke! Jeg har tre barn, og tenkte at det ville gå greit å komme seg gjennom studiet selv om jeg er småbarnsmor. Men det har vært utrolig mye å lese og å sette seg inn i. Jeg er glad for at vi har gått såpass i dybden, men jeg hadde ikke trodd det på forhånd, sier Renate.

LES OGSÅ: Dådyrvipper uten maskara?

Blir «hobbypsykologer»

Hudpleiestudentene lærer klassisk ansiktsbehandling, spesialbehandling av ansikt, kroppsbehandlinger, massasje, permanent og midlertidig hårfjerning, make-up, farging av vipper og bryn, pedikyr og manikyr.

LES OGSÅ: Slik får du perfekte øyenbryn

– Når hudpleiestudentene er ferdig, kan de blant annet jobbe på hudpleiesalonger, apotek eller starte sin egen bedrift, forteller rektor ved Bergen Hudpleieskole, Vibeke Forman.

Men det er ikke bare fagkunnskaper hudpleiestudentene lærer seg gjennom studiet. Studentene kommer også i kontakt med forskjellige typer mennesker.

LES OGSÅ: 10 ting du alltid bør ha i vesken

– Du fungerer ofte som «hobbypsykolog» samtidig som du er hudpleier. Det gir en god følelse at du kan hjelpe kunden ved at du snakker litt med dem, sier Renate.

Men hvordan vet du hva du skal svare?

– Vi har psykologi, etikk og kommunikasjon på skolen, og lærer hvordan vi skal håndtere ulike situasjoner, svarer Renate.

massasje, hudpleieskolen, Jeanette Eide (Foto: FOTO: Martine Onstad)
massasje, hudpleieskolen, Jeanette Eide (Foto: FOTO: Martine Onstad)

Må ikke være redd for kroppskontakt

For å bli hudpleier, må du kunne alt om huden. Det hjelper ikke bare å vite at huden ikke skal være tørr, og at den trenger fuktighet.

– Vi kunne ikke blitt hudpleiere uten å vite alt om huden, det som skjer i kroppen, alt fra kosthold til celler, og hvilke celler som ligger i hvert lag av huden, sier Jeanette.

LES OGSÅ: Slik fjerner du mørke ringer under øynene

For å bli hudpleier kan du ikke være redd for kroppskontakt.

– Du må være en «people person». Du må kunne hanskes med gamle damer som kommer med sopp på neglene og med folk som har kviser. Vi har hatt elever som ikke har likt nærkontakt med mennesker, og da har du havnet på feil hylle, sier rektor for Norsk Hudpleieskole i Oslo, Yvonne Palacios.

LES OGSÅ: 10 tips som gjør huden glad

130 hudpleiere hvert år

Ved Hudpleieakademiet i Oslo utdannes det hvert år rundt 130 kvalifiserte hudpleiere.

– På Hudpleieakademiet utdanner vi dyktige og kompetente hudpleiere som skal gi forbrukerne gode behandlinger, korrekte faglige råd og kyndig veiledning i valg av riktige produkter, sier rektor ved Hudpleieakademiet i Oslo, Tine Marie Spillberg.

LES OGSÅ: Skjønnhetsproduktene du ikke kan leve uten

Men hudpleieelevene sitter ikke bare på skolebenken. Hudpleieakademiet i Oslo sørger for å holde motivasjonen oppe ved å arrangere fagtemadager, klientdager, utviklingsseminarer og workshops der elevene får møte både etablerte fagfolk fra bransjen og forbrukere.

LES OGSÅ: Kjemisk peeling: Behandlingen som gir deg «ny hud»

to jenter fikser negler, hudpleie, hud, hudpleieskole (Foto: FOTO: Martine Onstad)
to jenter fikser negler, hudpleie, hud, hudpleieskole (Foto: FOTO: Martine Onstad)