Økokrim har nå tatt ut tiltale mot verdens største riggselskap, Transocean. Økokrim mener selskapet har unndratt 10 milliarder kroner fra beskatning og dermed risikerer Transocean en skattesmell på opptil 4 milliarder kroner.

Medvirkning til grovt skattesvik

Det er tatt ut tiltale mot to skatterådgivere og to Houston-baserte selskaper.

De to skatterådgiverne jobber for Transocean-konsernets norske virksomhet. De to selskapene det er tatt ut tiltale mot har hovedkontor i Houston i den amerikanske delstaten Texas, men er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Ifølge Økokrim gjelder tiltalen medvirkning til grovt skattesvik, og for de to selskapene også medvirkning til brudd på regnskapsloven.

Salg av tolv oljerigger

Økokrim opplyser at forholdene skriver seg fra årene 2000 til 2002, og gjelder flere skattemessige disposisjoner som er foretatt i forbindelse med salg av tolv oljerigger fra det norske selskapet Transocean AS/ASA til ulike selskaper i Cayman Islands.

Skatteetaten har foretatt etterligning for cirka 10 milliarder kroner.

Ifølge Økokrim har saken vært tidkrevende, først og fremst på grunn av flere spørsmål knyttet til det de omtaler som rekkevidden av advokaters taushetsplikt. (©NTB)