– Vi er dumme nok til å kjøpe dårlige sko. Det viktigste i dag er jo design og merket. Det er ikke før man får vondt at man begynner å tenke fornuftig, mener naprapat Guy Robert Giltun.

Giltun advarer mot bruken av de populære flipp-floppene som brukes spesielt mye om sommeren.

Les mer om hvordan du får glade føtter...

... og hvordan du styrer unna fotpleietabbene

Det tar ikke lang tid å deformere en fot

Dårlige gummisåler

– Vanlige flipp-flopper gir ingen støtte til føttene. Skoen består av kun en tynn skumgummisåle og foten blir dermed overbelastet, forklarer naprapaten til God Morgen Norge.

Rundt 80 % av den norske befolkningen har ustabile føtter, som man på fagspråket kaller overpronerte føtter. Det vil si at man faller inn mot midten av foten og får feil vinkel på foten når man går.

Flip-floppene gir dermed ikke den støtten som er nødvendig og de som allerede har pågående problemer vil oppleve mer smerte.

Les også: Slik får du lekre sommerføtter

Foten blir større

– De direkte konsekvensene av feil skobruk er at foten kommer i feil posisjon og man får en overbelastning i foten, akillessenen og etter hvert også knærne, forteller Giltun.

Når man bruker sko som ikke gir støtte er det også fare for at foten din blir både lengre og bredere. Dette skjer fordi foten din i utgangspunktet er formet som en bue, men når ikke denne buen får støtte vil buen bli lavere og foten derfor lengre.

– Det tar ikke lang tid å deformere en fot, fastslår foteksperten.

Les også: Vær litt mer glad i føttene dine

Mange tyr til lette sommesko når varmen setter inn, men man glemmer å tenke på ubehagelighetene slike sko faktisk kan føre til. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Finn riktig sko

For å finne riktig sko bør man kjenne og vri litt på skoene man skal kjøpe. Sørg for at det er litt motstand i sålen og at det finnes en hælkappe på hælen av skoen.

– Skoen bør også bøye seg der tærne dine er når du går. Ser vi derimot på sko som flip-flopper, Converse og Uggs ser man at de bøyer seg på midten og det bør man altså unngå, avslutter Giltun.

Les mer om Converse-skoene som ligger øverst på versting-skalaen

Sjekk ut God Morgen Norges Facebook-side her for daglige oppdateringer gjennom hele sommeren.