HANDLER IKKE OM FOTBALL: Mediekommentator Lasse Gimnes mener at salget av fotballrettighetene til Canal + ikke handler om fotball men om hvem som skal eie de nordiske tv kanalene. (Foto: TV 2)
HANDLER IKKE OM FOTBALL: Mediekommentator Lasse Gimnes mener at salget av fotballrettighetene til Canal + ikke handler om fotball men om hvem som skal eie de nordiske tv kanalene. (Foto: TV 2)

– Dette handler ikke om fotball i det hele tatt

Mediekommentator Lasse Gimnes mener at gårsdagens bombe om at Canal + har kjøpt tippeligarettighetene ikke handler om fotball, men om eierskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra 2013 til 2016 vil seks av åtte tippeligakamper gå på betalingskanalen Canal+ og ikke på TV 2s kanaler slik det er idag.

– Dette handler ikke om fotball

Mediekommentator Lasse Gimnes mener at rettighetene til å vise Tippeligaen på TV ikke lenger handler om fotball, men om hvilke mediehus som eier hvilke kanaler.

– Dette handler ikke om fotball i det hele tatt. Det handler om et sjokk, som avisene skriver om. Det her handler om hvem som skal eie de nordiske tv-stasjonene. På den ene siden de som er reklamefinansiert og på den andre siden de som er brukerbetalt, sier Gimnes.

– Dette handler ikke om fotball i det hele tatt.

Her viser Gimnes til aktørene; på den ene siden Telenor og Bonnier Media som eier Canal+ og på andre siden TV 2 som har danske Egmont og A-pressen som eiere.

– Dette her er hva det egentlig handler om. Også handler det om å ha de beste kortene i forhold til hvem som skal eie hvor mye i forhold til kanalene som TV 2, svenske TV4 og som eventuelt danske TV 2 fremover. Det er det det handler om, og da har Telenor og Bonnier gått litt foran og fått en avtale som de har realisert uten at andre har vært med på det.

Samtidig mener Lasse Gimnes at selve fotballen er viktig, men at man i framtiden vil se kamper på brukerbetalte kanaler og at reklamefinansiert tv blir mindre viktig.

Betalte over en millard

Canal + skal ha betalt over en milliard kroner for rettighetene til seks av åtte tippeligakamper, ifølge VG.

Betalingskanalen må i tillegg betale for produksjonskostnader, noe som vil gjøre totalkostnaden vesentlig dyrere.

KRITISK: Administrerende direktør i TV 2, Alf Hildrum, er overrasket og kritisk etter at TV 2 ikke fikk være med på budrunde om fotballrettighetene. (Foto: TV 2)
KRITISK: Administrerende direktør i TV 2, Alf Hildrum, er overrasket og kritisk etter at TV 2 ikke fikk være med på budrunde om fotballrettighetene. (Foto: TV 2)

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Fotball Media AS har solgt visningsrettighetene til hovedrunden i Tippeligaen fra 2013 – 2016 til CANAL+.

De får dermed rettighetene til seks Tippeligakamper per runde i avtaleperioden for visning på TV, IP TV, web og mobil.

Hverken TV 2 eller andre aktører fikk mulighet til å være med i budrunden som gjelder rettighetene fra 2013 til 2016. TV 2 har hatt rettighetene siden 2006.

TV 2-sjefen er overrasket

TV 2s administrerende direktør, Alf Hildrum, uttalte tirsdag at han er overrasket over det som har skjedd. Fotballforbundets avgjørelse slo ned som en bombe hos TV 2.

– Vi er forbauset etter å ha hatt et samarbeid med Norsk Fotballforbund i fem år at vi ikke har fått sjansen til å by på rettighetene, sier Hildrum til tv2.no.

Yngve Hallén (Foto: TV 2)
Yngve Hallén (Foto: TV 2)

Hildrum mener at Fotballforbundet ved å selge rettighetene uten en anbudsrunde, ikke får prøvd hva rettighetene egentlig er verdt og at Fotballforbundet på denne måten bryter samarbeidet med TV 2.

Fotballpresident Yngve Hallén sier at de fikk et tilbud de ikke kunne si nei til.

– Vi fikk et bud på bordet som vi vurderte. Vi fant ut at det budet var så godt, både økonomisk og på andre måter, at vi slo til på det, uttalte fotballpresidenten til TV 2 tirsdag.

LES OGSÅ: Fotballpresidenten: – Solgt for vesentlig høyere pris