OVERTAR CHELSEA: Andre Villas Boas. (Foto: Armando Francae/Ap)
OVERTAR CHELSEA: Andre Villas Boas. (Foto: Armando Francae/Ap)

Dette visste du ikke om «mini-Mourinho»

Porto-trener Andre Villas-Boas blir mest sannsynlig ny manager i Chelsea.

- Jeg var bare et barn, men det visste de ikke om. Jeg fortalte dem først alderen da jeg forlot stillingen.

Porto bekrefter at Chelsea har kommet med et bud som løser Andre Villas-Boas fra kontrakten.

LES OGSÅ: Andre Villas-Boas nærmer seg Chelsea

Trolig vil Chelsea presentere Andre Villas-Boas, også kjent som mini-Mourinho, i løpet av uken.

Villas-Boas skal allerede ha planer om å ta med seg stjernespissen Radamel Falcao fra Porto til Stamford Bridge og er lysten på å hente stjerner som Neymar, Javier Pastore og Eden Hazard til sin nye klubb.

I en alder av 33 år er Villas-Boas like gammel som både Frank Lampard og Didier Drogba.

Managertalentet var tidligere José Mourinhos assistent – men er han en kopi av den nåværende Real Madrid-sjefen?

Her er 10 ting du trolig ikke visste om Andre Villas-Boas:

1) Han er født 17. oktober 1977, og det fulle navnet er Luís André Pina Cabral Villas-Boas. Han snakker flytende engelsk og har lært språket av sin britiske bestemor Margaret Kendall, som opprinnelig flyttet til Portugal fra Stockport for å starte en vingård.

2) Han er gift og har to barn og vokste opp i en velstående familie i Portugal.

3) Villa-Boas spilte fotball i barndommen, men forstod raskt at han ikke hadde det som skulle til for å bli en toppspiller og ga seg tidlig. Opprinnelig ville Villas-Boas bli journalist, men ble inspirert av Sir Bobby Robson, som var en venn av sin bestemor, til å satse på en trenerkarriere.

Andre Villas-Boas (Foto: Paulo Duarte/Ap)
Andre Villas-Boas (Foto: Paulo Duarte/Ap)

- Da Mr. Bobby Robson kom til Porto i 1994 for å være trener flyttet han inn i samme nabolaget som oss. Jeg var en liten gutt, men siden jeg var interessert i fotball besøkte jeg ham ofte. Han likte min lidenskap for fotballen og hjalp meg senere inn på forskjellige trenerkurs. Jeg var egentlig for ung for å ta disse kursene, men på grunn av min besluttsomhet brydde jeg meg ikke om det, har den Chelsea-aktuelle treneren fortalt.

4) Villas-Boas var bare 21 år gammel da han ble britiske Jomfruøyenes tekniske direktør for fotball i 2000 – uten at fotballforbundet i det lille landet var klar over hvor gammel han var.

- Jeg var bare et barn, men det visste de ikke om. Jeg fortalte dem først alderen da jeg forlot stillingen, sa han.

Villas-Boas ledet blant annet laget fra trenerbenken i 14-1-nederlaget mot Bermuda i en kvalifiseringskamp i 2002. I den kampen scoret den daværende Manchester City-spissen Shaun Goater fem mål.

5) José Mourinho ble Villas-Boas’ andre mentor da han overtok Porto i 2002. Mourinho ga Villas-Boas jobben som sjefspeider over Portos neste motstandere. Senere utpekte Mourinho Villas-Boas til sin assistenttrener, og omtalte ham «som mine øyne og ører».

Villas-Boas spesialiserte seg på å lage egne DVD’er av Portos motstandere, som inneholdt svært detaljert informasjon av lagenes styrker og svakheter.

José Mourinho. (Foto: FELIX ORDONEZ/Reuters)
José Mourinho. (Foto: FELIX ORDONEZ/Reuters)

6) Villas-Boas markerte seg som mer kontroversiell enn Mourinho under sin tid som assistenttrener.

Frank Rijkaard er blant de mer meritterte trenerne som skal ha havnet i klammeri med ham etter kampene mot Barcelona. Det var Villas-Boas som hevdet å ha sett Rijkaard og Frisk snakke sammen i pausen i Mesterligaen i 2005. Mourinho ble utestengt fra returkampen etter å ha kommet med beskyldninger mot Frisk, mens Villas-Boas slapp unna straff.

7) Han jobbet også med Mourinho i Inter Milan, men nå skal de to gamle kameratene ikke lenger være på talefot – av årsaker Villas-Boas ikke vil avsløre.

– Vi har forskjellig personlighet og forskjellig syn på hvordan kamper skal spilles. Jeg har stor respekt for José Mourinho, men jeg ønsker ikke å være en kopi av ham. Jeg ønsker å utvikle meg med mine egne tanker og idéer om fotball.

8) Villas-Boas sluttet i Inter i oktober 2009 for å overta som hovedtrener i Academia De Coimbra. Han fikk løftet laget opp fra en soleklar bunnplassering på tabellen til komfortabel 11. plass, og til semifinalen i den portugisiske cupen. Han ble en så stor suksess at ble utpekt til ny hovedtrener i Porto før 2010-sesongen, etter å blant annet takket nei til Sporting Lisboa.

André Villas-Boas. (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)
André Villas-Boas. (Foto: CARL DE SOUZA/Afp)

– Vi har forskjellig personlighet og forskjellig syn på hvordan kamper skal spilles. Jeg har stor respekt for José Mourinho, men jeg ønsker ikke å være en kopi av ham.

9) Villa-Boas’ ble en umiddelbar suksess i Porto, og ledet denne sesongen klubben til en fantastisk trippel-triumf i den hjemlige serien, cupen og Europaligaen. Porto ble dermed den første europeiske klubben som tok trippeltriumf med europacupseier to ganger. Seieren i Europaligaen gjorte den Chelsea-aktuelle treneren til en yngste hovedtreneren som noensinne har ledet sin klubb til topps i en Europacup.

10) 33-åringen er kjent for å spille en mye mer offensiv og attraktiv fotball enn José Mourinho. Villas-Boas spiller en offensiv 4-3-3-formasjon der kantspillerne er mye mer fritatt defensivt ansvar, og med offensive sidebacker som hyppig får passere midtstreken i angrepsspillet.

Kilde: The Daily Mirror, FourFourTwo