Denne båten har aldri vært brukt   og kan bli din for halv pris. Faksimile: finn.no
Denne båten har aldri vært brukt og kan bli din for halv pris. Faksimile: finn.no

Luksusbåt-markedet går fortsatt tregt

Finanskrisen sitter ennå i - og det kan du gjøre kupp på.

Båt er en av de mest konjunkturutsatte investeringene vi gjør. Fordi båt er en form for luksus - det er jo ikke noe de fleste av oss trenger i hverdagen, slik som en bil.

Og luksusbåtmarkedet har ikke tatt seg opp igjen etter finanskrisen. Det bekrefter administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat - en paraplyorganisasjon som representerer hele den norske båtbransjen:

- Frem til "Sjøen for alle"-messen på Lillestrøm i slutten av mars så det ut til at også luksusbåtene skulle få vekst i år. Men det har ikke slått til. Hvorfor kan vi bare spekulere i, men faktum er at dette segmentet er ganske sensitivt for ulike tegn i økonomien som internasjonale hendelser, rentenivå og så videre.

"Hvor mye øl kan jeg drikke når jeg skal kjøre båt?" Benny svarer:

...men seilene er spent med bris

Prytz bekrefter at det gjennomgående er småbåtsegmentet som vokser. Men også skuter med seil:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Store Princesser og andre luksusbåter er slett ikke like hot i dag som i jappeårene frem til finanskrisen. Illustrasjonsfoto: Egill J. Danielsen
Store Princesser og andre luksusbåter er slett ikke like hot i dag som i jappeårene frem til finanskrisen. Illustrasjonsfoto: Egill J. Danielsen

- Joda, seilbåter er i vinden kan vi si - også de som koster litt. Generelt vil jeg også si at helårsbåter, eller hva vi kaller vestlandsbåter, går bra. De gir veldig mye for pengene, sier han og sikter til nettopp båter av typen broom nylig prøvekjørte i Dolviken i Bergen.

Luksuskupp i Tyskland

Et kjapt søk på finn.no viser at det er mulig å gjøre svært gode kjøp for dem som vil ha en frekk bølgecruiser og høy standard:

Se annonsen her

Denne båten ligger for salg til halv pris av nyprisen som er på over 4,5 millioner kroner. Og båten er ubrukt!

Denne båten har aldri vært brukt - og kan bli din for halv pris. Faksimile: finn.no
Denne båten har aldri vært brukt - og kan bli din for halv pris. Faksimile: finn.no

42-foteren Formula 400 SS HT er en gedigen ekspresscruiser med alt tenkelig utstyr, 700 hestekrefters Volvo-maskineri og toppfart på 39 knop.

Det er altså snakk om en fabrikkny utstillingsbåt som ligger hos forhandler i Tyskland, men den kan naturligvis fraktes til Norge for kunden.

Båten er proudusert i 2006 - altså i tiden da Europa gikk på høygir, penger vokste på trær og folk nærmest spontankjøpte båter og biler i den mest prangende klassen. Like etter kom finanskrisen og markedet tørket inn over natten.

Det kan altså du tjene på nå - om du har vel 2,3 millioner klar til den slags utskeielser.

Les også: Jo - dette er faktisk en båt. Og kundene får sportsbil på kjøpet