SPANIA: Mange nordmenn foretrekker Spania som syden destinasjon. Costa Brava er et av stedene mange velger. (Foto: iStockphoto)
SPANIA: Mange nordmenn foretrekker Spania som syden destinasjon. Costa Brava er et av stedene mange velger. (Foto: iStockphoto)

Hit vil flest nordmenn på ferie i sommer

Favorittene er fremdeles de samme
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over halvparten av oss reiser utenlands i sommerferien. 1 av 5 nordmenn sier de vil ha sol- og badeferie som sin hovedferie denne sommeren. Hellas og Spania seiler fremdeles opp som sydenfavorittene. Dette viser en ny undersøkelse fra FINN reise.

Les også: Egeerhavets vakreste øyer

Gresk salat, oliven og idylliske strender

Selv om de fleste nordmenn tilbringer hoveddelen av sommeren i hytter og feriehus, vil hele 20 prosent av oss alikevel priortere sol- og badeferie i sommer. De høyt elskede sydendestinasjonene Hellas og Spania er de som lokker flest nordmenn med sol og varme. Hellas går forbi Spania som sommerens mest populære reisemål. 15 prosent av de spurte vil helst på sydentur til Hellas i sommer, mens 13 prosent ønsker seg til Spania.

HELLAS: Mykonos by. (Foto: iStockphoto)
– Synet av greske sandstrender og hvite, pittoreske hus har brent seg fast på netthinnen til nordmenn. Hellas er alltid en favoritt. Det henger nok sammen med at Hellas er blant de mest etablerte sydendestinasjonene, slik at tilbudet av reiser også er stort dit. I tillegg tror jeg mange oppfatter grekerne som vennlige og møtekommende, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

Les også: Denne badebyen er nordmenns nye favoritt

Velger tradisjonelt

Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i HSH, mener at ønskene våre er knyttet til tradisjoner.

– Spania er sydenferiens fødeland, og representerer det mange leter etter; et sted hvor de kan slappe av, føle seg frigjorte og omgås andre turister. Folk som holder en knapp på Hellas søker kanskje noe litt mer genuint, og har gresk musikk, mat og natur i tankene, sier Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i HSH, som mener at ”all inclusive” og opplevelser er sterke trender for syden-sommeren.

Italia foretrekkes av 9 prosent, og både Kroatia og Thailand av 6 prosent. Tyrkia kommer på sjetteplass, med 5 prosent av svarene.

Les også: Kanariøyenes skatter – Fuerteventura

Og dette søker vi mest på

– Hellas og Spania er også det vi søker mest på for tiden, med Kreta og Mallorca i spissen. Men Tyrkia er også populært, så det er ikke alltid samsvar mellom hva vi ønsker og hva vi faktisk gjør. Italia og Kroatia utmerker seg for eksempel ikke på mest søkt-lista. Det kan tyde på at vi drømmer om dyrere steder, men tenker mest på pris når valget skal tas, sier Berge.

Les også: Prøv heftig luksus i Tyrkia

1 av 10 sikrer seg mot dårlig sommervær

Undersøkelsen viser også at det er en del som har fjorårets dårlige sommervær i Norge friskt i minne. Rundt 1 av 10 prioriterer i større grad en utenlandstur med ”solgaranti” denne sommerferien.

Det er også mange av oss som har tenkt å tilbringe hovedferien på besøk hos familie og venner. 15 prosent av de spurte forteller at de skal ha besøke famile og venner denne sommeren. Færrest av oss velger å dra på Interrail og cruise i sommer.

Les også: Fantastiske reiser i 2011

Les også: Reis hit på storbyferie med barn

HELLAS: Vakre Zakynthos Island kan by på idylliske strender. (Foto: iStockphoto)