HARDT LIV: Her glefser rotta til i hånda til TV 2s Per Kristian Orset. (Foto: TV 2)
HARDT LIV: Her glefser rotta til i hånda til TV 2s Per Kristian Orset. (Foto: TV 2)

Husker du denne? Rotte angrep reporter for åpent kamera

Journalistyrket er absolutt ikke bare glitter og glamour.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Friområde for skadedyr, raste beboerne på rotteinvaderte Gjæsingen i Sør-Trøndelag.

HORDER AV ROTTER: Jarle Grønskag fylte en trillebår med døde jordrotter - hver dag! (Foto: TV 2)

Tusenvis av jordrotter fikk innbyggerne til å frykte for beitegrunnlaget til øyas sauer. Dyrelivet på øya er fredet, og beboerne følte seg dermed maktesløse da TV 2 Nyhetenes reporter Per Kristian Orset besøkte Gjæsingens 11 fastboende i april 1995.

– Det er ikke så veldig trivelig her. Lite folk, og disse dyrene skaper jo ikke akkurat noe trivsel de heller, fortalte en av beboerne til TV 2.

Jeg glemmer aldri Gjæsingen, ytterst på Trøndelagskysten. Da hele øya ble invadert av jordrotter, ble livsgrunnlaget for folket truet, og TV 2 dro for å lage reportasje. Det tøt ut jordrotter overalt, en av de fastboende dro rundt med trillebår for å samle sammen alle som hadde gått i fellene. Jordrotterinvasjoner kommer av til på denne måten. Det spesielle her var at de formerte seg voldsomt på ei lita øy - der det også bodde 11 mennesker på den tiden, forteller Per Kristian.

Se innslaget øverst i artikkelnvinduet!

Orset jobber i dag som reporter i utenriksavdelingen til TV 2, og har vært i mange krigsutsatte områder rundt omkring i verden. Men det var ikke fritt for at det den gangen minnet litt om en krigssone også på Gjæsingen. Enkelte plasser var bakken så gjennomhullet av jordrotteganger at man tråkket rett gjennom.

BRUTALT, MEN NØDVENDIG: Rottefeller var eneste måten innbyggerne fikk lov å ta rotter av dage på den gangen. (Foto: TV 2)

Og ikke nok med at gnagerne regelrett åt opp øya: Jordrottene gikk ikke av veien for å sette tanngarden i andre ting heller.

Det fikk Orset smertelig erfare, da han plukket opp en av dem under det TV-folk kaller en «stand-up» foran kamera.

– Disse dyrene er i stand til å..., rekker Orset å si, før rotta glefser til.

– Verst for meg selv var usikkerheten da et av beistene bet seg gjennom hansken. Jeg skulle nemlig vise fram på TV ei levende jordrotte, eller vånd som den også kalles, ved å holde den i nakkeskinnet som om en var en katt. Men der feilregnet jeg meg kraftig. Dyret snudde så å si i sitt eget skinn og glefset smertelig til fingeren.

Stivkrampevaksine hadde han ikke tenkt på:

– Tja, ikke lett å huske det der man er flere båttimer fra kommunesenteret på Frøya, på ei av de små øyene som ligger ute i havgapet. En bagatell selvsagt, men bildet ble med i reportasjen som illustrasjon på at dette ikke bare var et estestisk problem på øya som var gjennomhullet som en sveitserost, forteller han nå, 11 år senere.

Det ble etter hvert satt ut kastrerte ildere på Gjæsingen for å få kontroll på bestanden. Det var ikke særlig vellykket, for de forsynte seg like gjerne av sjøfugl. Jordrottebestanden har imidlertid kollapset siden – og nå har man fått katter på øya.

– Slutten på marerittet kom først da mengden jordrotter ble så stor at det ble for mange rotter å fordele friskt gress og røtter på. Bestanden kollapset kort og godt, sier Orset.

HUSKER DU DISSE INNSLAGENE? RETROFREDAG HVER FREDAG PÅ TV2.NO:
Drakten som skulle forandre skøytesporten (uke 23)
På puppepatrulje i Slottsparken (uke 22)
HV-soldatene måtte rope «pang, pang» (uke 21)
Ti år siden Wilhelm ble reddet av snusboksen (uke 21)