BERGENSBANEN STENGT: - Vi snakker nok om flere dager før Bergensbanen kan gjenåpnes, uten at jeg tør å tallfeste det noe nærmere i øyeblikket, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.  (Foto: TV 2)
BERGENSBANEN STENGT: - Vi snakker nok om flere dager før Bergensbanen kan gjenåpnes, uten at jeg tør å tallfeste det noe nærmere i øyeblikket, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket. (Foto: TV 2)

Bergensbanen kan bli stengt i en uke

Togbrannen på Hallingskeid har gjort skader for millioner. Ingen av de drøyt 250 passasjerene ble skadd i brannen.

Bergensbanen kan bli stengt i en uke etter brannen ved Hallingskeid stasjon, opplyser Jernbaneverket fredag morgen.

– Vi er bare såvidt i gang med å vurdere skadeomfanget på brannstedet, sier pressevakt Harry Korslund til Nyhetskanalen.

På spørsmål om det vil ta over en uke, svarer Jernbaneverkets talsmann:

– Vi snakker nok om flere dager før Bergensbanen kan gjenåpnes, uten at jeg tør å tallfeste det noe nærmere i øyeblikket, sier Korslund.

Totalskadd

Et togsett med åtte vogner ble totalskadd i brannen som startet i et 200 meter langt overbygg, som toget kjørte inn i.

Brannen spredte seg så til toget.

Det var en stund fare for at også stasjonsbygningen skulle bli rammet av flammene, men like før klokken 16.30 kunne varabrannsjefen melde at det ikke lenger var noen fare for at brannen skulle spre seg.

257 EVAKUERT: Alle passasjerene kom fra storbrannen uskadd. Passasjerene ble fraktet til Voss etter å ha blitt evakuert fra toget.

– Det har vært tilløp til brann i bygningen, men heldigvis klarte brannvesenet å slukke den. Det er blitt en del vann- og sotskader, men kritiske installasjoner knyttet til signalanlegget er reddet, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

UTBRENT: Toget ble totalskadd i brannen torsdag. (Foto: TV 2)

Fikk ikke med seg bagasjen

– Evakueringen foregikk helt uten dramatikk, sier Harry Korslund.

Mange av passasjerene fikk ikke med seg bagasje eller verdisaker, blant dem elever fra en tiendeklasse ved Voss ungdomsskole.

– Vi kjente sterk røyklukt og så røyk utenfor toget også. Så fikk vi beskjed om å evakuere. Men ingen sa noe om å ta med seg bagasjen, så nå har omtrent halvparten av klassen mistet alt de hadde med seg. Det var dyre ting, som bærbare PC-er, forteller Nora Rogne (16) i tiendeklassen til bt.no.

– Kald og guffen opplevelse

Passasjerene måtte vente i tre timer før de ble fraktet til Voss med togvogner lånt fra Flåmsbanen.

– Det er klart at det nok var en kald og guffen opplevelse for passasjerene, sier Korslund.

– Det avhenger av hvor store skader som er gjort, sier Korslund.

Det er allerede klart at brannen har gjort skader for mange millioner.

Fraktes med buss

Bergensbanen er stengt for trafikk mellom Geilo og Myrdal. Passasjerene blir fraktet med buss på strekningen, og det må regnes med forsinkelser, opplyser NSB.

Jernbaneverket har tapt hundrevis av millioner kroner, etter at både flom og brann på Bergensbanen har ført til full stans i trafikken.

Hallingskeid stasjon ligger i Ulvik kommune mellom Myrdal og Finse. På grunn av værforholdene vinterstid, ligger stasjonen inne i et snøoverbygg.

Stasjonen brant ned i oktober 1960, og det var også brann i den høsten 2008. (TV 2/NTB)