BEKYMRET:    Jeg er dypt bekymret for ham, sier guttens advokat Tom Erik Vestrheim. Gutten på bilde er ikke den 13 år gamle gutten. (Foto: TV 2/Illustrasjonsfoto.)
BEKYMRET: Jeg er dypt bekymret for ham, sier guttens advokat Tom Erik Vestrheim. Gutten på bilde er ikke den 13 år gamle gutten. (Foto: TV 2/Illustrasjonsfoto.)

Gutt (13) går til sak mot barnevernet i Bergen

Gutten er sendt til en institusjon i en annen del av landet, der han verken har skoletilbud, eller venner og familie i nærheten. Nå går han til sak mot barnevernet i Bergen.

DEN DOMMER HAR OPPNEVNT ADVOKAT: Denne saken er så spesiell at en dommer har oppnevnt egen advokat til gutten. Tom Erik Vestrheim forsvarer gutten. Han er bekymret.  (Foto: TV 2)
DEN DOMMER HAR OPPNEVNT ADVOKAT: Denne saken er så spesiell at en dommer har oppnevnt egen advokat til gutten. Tom Erik Vestrheim forsvarer gutten. Han er bekymret. (Foto: TV 2)
Den 13 år gamle gutten bor i dag alene på en institusjon, milevis fra venner, skole og familie. Årsaken er at barnevernet like etter påske besluttet å tvangsflytte ham fra hjemmet sitt i Bergen til en institusjon på Jæren.

– Min oppfatning av situasjonen er at gutten ikke kan ha det sånn som dette så veldig mye lengre. Jeg er dypt bekymret for ham, sier guttens advokat Tom Erik Vestrheim.

– Et soleklart overgrep

Dette skjedde til tross for at Fylkesnemnda hadde bestemt at han skulle bo i et fosterhjem i nærhetens av skole og venner.
Saken er så spesiell at at en dommer har oppnevnt egen advokat til gutten og gitt 13-åringen rett til å saksøke barnevernet for omsorgsovertakelsen. Gutten krever barnevernet ikke lenger skal ha omsorgen for ham.

– Jeg mener det foreligger et soleklart overgrep, sier guttens advokat Tom Erik Vestrheim.

– Hvordan begrunner du det?

– Man har tatt et barn ut av en tilværelse som for det barnet opplevdes som trygg og god.

Jeg er dypt bekymret for ham.

Under oppsyn av politiet blir han ført bort

En blid 13-åring var på påsketur med mor og sine to brødre. Snart blir livet til den 13 år gamle gutten snudd opp ned. To dager etter ferien skjer det som gutten har fryktet. Mot slutten av skoledagen møter plutselig barnevernet og politiet opp på skolen. 13-åringen blir hentet ut av klasserommet. Han blir holdt i begge armene av læreren og en dame fra barnevernet. Under oppsyn av politiet fører de ham inn i en bil.

VIL HJEM: Den 13 år gamle gutten bor i dag alene på en institusjon, milevis fra venner, skole og familie. I en e-post forteller han hvodan han har det. (Foto: TV 2)
VIL HJEM: Den 13 år gamle gutten bor i dag alene på en institusjon, milevis fra venner, skole og familie. I en e-post forteller han hvodan han har det. (Foto: TV 2)

De kjører rett til flyplassen. Han flys til Stavanger og fraktes videre til Jæren.

I en e-post beskriver gutten hvordan han har det.

«Jeg går jo glipp av ALT nå skole, venner, høytider-ALT! ORKER IKKE MER NÅ! Jeg MÅ HJEM NÅ! Har det helt GRUSOMT NÅ!»

– Mener beslutningen er riktig

Gutten har tidligere slitt med sykdom. Moren var uenig med barnevernet om hvilke behandling gutten trengte. Da moren ikke ville følge barnevernets anbefaling, havnet til slutt omsorgen for gutten hos barnevernet.

– Når vi gjennomfører en slik beslutning er det fordi vi mener den er riktig, sier Finn Strand, kommunaldirektør for helse og inkludering i Bergen kommune.

– Dere har ikke gjennomført Fylkesnamnda sitt vedtak. Gutten er ikke i fosterhjem og han går ikke på sin vanlige skole. Han er ikke i sitt nærmiljø?

– Nei, men midlertidig plassert og et godt tiltak og skal i fosterhjem og barnevernet har tilrettelagt for fosterhjem, sier Strand.

MENER BESLUTNINGEN ER RIKTIG: Finn Strand, kommunaldirektør for helse og inkludering i Bergen kommune (Foto: TV 2)
MENER BESLUTNINGEN ER RIKTIG: Finn Strand, kommunaldirektør for helse og inkludering i Bergen kommune (Foto: TV 2)

I de seks ukene på institusjonen har gutten sovet lite og grått mye. Han har problemer med å spise, og har tatt av 14 kilo. Gutten selv mener at ingen har tatt hensyn til hans ønsker, selv om barneloven slår fast at han har krav på å bli hørt.