Ayman al Zawahiri er al Qaidas nye leder. (Foto: HO/AFP)
Ayman al Zawahiri er al Qaidas nye leder. (Foto: HO/AFP)

Al-Zawahiri (60) ny leder for al-Qaida

Al-Qaida har utnevnt Ayman al-Zawahiri til ny leder for det islamistiske terrornettverket, ifølge TV-kanalen Al-Arabiya.

Den egyptiske legen var Osama bin Ladens nestkommanderende.

Verdens mest etterlyste mann

Etter drapet på al-Qaidas leder Osama bin Laden i begynnelsen av mai har det vært antatt at nestkommanderende, Ayman al-Zawahiri, (60) har fungert som gruppas øverste leder.

Tidligere i juni kom han med en kunngjøring der han sa at al-Qaida vil fortsette sin kamp mot USA og amerikanernes støttespillere. Han troner også øverst på FBIs liste over de mest ettersøkte terrorister i verden.

Zawahiri oppholder seg på ukjent sted, men det har vært mistanke om at han har søkt tilflukt i Pakistan, slik bin Laden gjorde.

Det er utlovet en belønning på opptil 25 millioner dollar, vel 150 millioner norske kroner, for opplysninger som leder til en eventuell pågripelse av mannen som av mange blir ansett for å være «hjernen» bak angrepet på USA 11. september 2001.

Les også: – Verdens mest ettersøkte terrorist besøkte Norge

Truet Norge

Mannen som høyst sannsynlig vil overta som leder for al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, har to ganger kommet med direkte trusler mot Norge og norske interesser.

Onsdag 21. mai 2003 kom den første trusselen i form av et videoopptak som ble kringkastet på den arabiske TV-kanalen Al-Jazeera. Der oppfordret han verdens muslimer til å gjennomføre selvmordsangrep mot amerikanere og jøder. Han truet også Norge. 1. oktober 2004 kom den andre trusselen mot Norge fra al-Zawahiri.

Se video hvor al-Zawahiri truer Norge. (artikkelen fortsetter under).

515008

Zawahiri kommer fra en rikmannsfamilie i Egypt. Bare 15 år gammel ble han i 1966 arrestert for sitt medlemskap i den da ulovlige muslimske brorskap.

Det skulle ikke bli siste gang han så innsiden av egyptiske fengsler.

God strateg

Zawahiri er langt mindre karismatisk enn sin nå avdøde leder, men han er bevegelsesideolog og en god strateg. Han har jevnlig kommet med terrortrusler mot Vesten.

Se video av al-Zawahiri fra fengselet i Egypt:

515009