Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Månen skinner om kapp med Homborsund fyr utenfor Grimstad når formørkelsen er nesten over. (Foto: May Elin Aunli)
Solen, jorden og månen sto på linje, og jorden fungerte som en linse på lyset som nådde fram til månen. Store deler av Sør-Norge fikk nyte synet av både hel og delvis måneformørkelse, og et par av dem delte bildene sine på facebooksiden til storm.no.

Rød sol

Under formørkelsen lyste månen burgunderrødt på himmelen. Årsaken er at jordens atmosfære bryter solstrålene, og sender den røde delen av lyset mot månen, og det er det røde lyset som da blir reflektert tilbake til oss.

Om du hadde stått på månen under formørkelsen hadde du sett en total solformørkelse.

Kort tidsrom

Den totale måneformørkelsen begynte allerede før månen sto opp for oss her i Norge, og i Bergen var bare total formørkelse synlig i noen minutter.

Les: Onsdag blir det måneformørkelse

Men selv delvis måneformørkelse er et vakkert syn. På bunnen av artikkelen kan du se bilder av månen under formørkelsesfasene.

Saken oppdateres fortløpende etter hvert som vi får flere bilder.

Har du bilder av måneformørkelsen? Del dem med oss på facebooksiden til storm.no eller send mail til ingrid.toppe@tv2.no!

Her kan du se fasene av måneformørkelsen fra månen stod opp til formørkelsen var over. Bildene er tatt fra Liatårnet på Sotra. (Foto: Tone Sjøstrøm)