SER ALVORLIG PÅ HACKER TRUSSEL: Avdelingsdirektør Eva Måge Brown i Departementenes servicesenter (DSS) sier de ser alvorlig på trusselen fra hackersammenslutningen Anonymous. (Foto: Montasje)
SER ALVORLIG PÅ HACKER TRUSSEL: Avdelingsdirektør Eva Måge Brown i Departementenes servicesenter (DSS) sier de ser alvorlig på trusselen fra hackersammenslutningen Anonymous. (Foto: Montasje)

Regjeringen øker beredskapen etter hacker-trussel

Hackere advarer regjeringen om dataangrep. Regjeringen tar truslene alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettsidene til matkjeden Kiwi ble hacket natt til onsdag.

I en beskjed som ble lagt ut på nettsidene, advares norske myndigheter om at offentlige nettsider kan bli utsatt for hackerangrep.

Det er motstandere av datalagringsdirektivet som står bak. Sammenslutningen Anonymous er oppgitt som avsender av beskjeden.

Avdelingsdirektør Eva Måge Brown i Departementenes servicesenter (DSS) sier de ser alvorlig på trusselen.

– Har forhøyet beredskapen

– Vi har hatt forhøyet beredskap over tid. Etter denne hendelsen har vi forhøyet beredskapen ytterligere, sier Brown til tv2.no. Så lenge det finnes muligheter og motivasjon for å begå pøbelstreker, vil pøbelstreker bli begått.

Les også: Kiwi hacket av datalagringsmotstandere

Beredskapen går ut på å overvåke aktiviteten mot regjeringens nettsider.

DSS oppfatter at trusselen er rettet mot de åpne systemene, ikke mot departementenes interne datasystemer.

I forbindelse med at datalagringsdirektivet skulle behandles i Stortinget, fikk DSS melding om at regjeringens sider kunne bli utsatt for et angrep fra Anonymous.

Slik skal din telefon- og internettinfo lagres

Advarer regjeringen

Onsdagens advarsel via Kiwis nettsider har en klar sammenheng med datalagringsdirektivet.

«Dette er en åpen advarsel: Regjeringen må endre sin beslutning om dette direktivet, ellers må det forventes flere alvorlige cyberangrep og Anonymous vil være fortroppen», heter det i beskjeden som ble publisert.

Les hele hacker-advarselen her

Regjeringens sider driftes av firmaet Basefarm, og Brown mener sikkerheten er godt ivaretatt.

Det er Nasjonal sikkerhetsmyndighet som overvåker trafikken og rapporterer om mulige angrep og annen mistenkelig aktivitet.

– Vi har en god avtale med Basefarm og god sikkerhet, sier Brown.

Les mer om DLD på politisk.no

Nettleverandør vurderer politianmeldelse

Nettleverandøren for Kiwis sider sier til tv2.no at hackerangrepet rammet selskapets server natt til onsdag.

– Vi oppdaget i natt at serveren vår var hacket, og vurderer å politianmelde saken, sier den ansvarlige i selskapet til tv2.no.

At hackerne la inn trusselen bare på Kiwis sider, mener han er et klart tegn på at hacker-aktivistene ønsket å skape mest mulig oppmerksomhet rundt aksjonen.

Ifølge Dagbladet.no ble 30 nettsteder satt ut av spill.

– De som står bak angrepet har oppnådd de det ønsket. Det er beklagelig og ikke akseptabelt å bruke Kiwi til å fremme et politisk budskap, sier han videre.

Nettleverandøren har onsdag formiddag iverksatt flere mottiltak.

Serveren som ble rammet, er tatt ned og erstattes med en server med økt sikkerhet.

– Ødelegger for saken

Organisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) har markert seg som en sterk motstander av datalagringsdirektivet. Nestleder Bjørn Remseth understreker at EFN ikke stiller seg bak angrepet mot Kiwi.

– Dette er vandalisme. Det ødelegger argumentasjonen mot direktivet, er ikke produktivt og det er en handling vi tar fullstendig avstand fra, sier Remseth til tv2.no.

Bakgrunn: Dette betyr datalagringsdirektivet for deg

Bruker lovlige kanaler

EFN er fortsatt mot direktivet, men satser på at en evaluering fra EU eller en sak for domstolene vil endre på direktivet. Remseth er overbevist om at direktivet vil bli felt om saken kommer til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

– Vi er imot direktivet fordi det innebærer en systematisk bevissikring av folk som ikke har begått kriminell aktivitet. Det er dypt problematisk. Det omfatter alle som benytter seg av elektronisk kommunikasjon, det vil i praksis si hele befolkningen, sier Remseth.

Les også: Kriminelle kan enkelt unngå datalagring

Han sier at selve hackerangrepet mot Kiwi er enkelt nok.

– Nettsidene har åpenbart hatt en feil som er blitt utnyttet. Om ikke Kiwi sine sider hadde blitt brukt, hadde de tatt et annet nettsted. Så lenge det finnes muligheter og motivasjon for å begå pøbelstreker, vil pøbelstreker bli begått, sier Remseth.