VIL HA HØYERE STRAFF: Ap politiker Kåre Simonsen tar til orede for høyere straff for for de som står bak såkalt cardsharing. (Foto: TV 2)
VIL HA HØYERE STRAFF: Ap politiker Kåre Simonsen tar til orede for høyere straff for for de som står bak såkalt cardsharing. (Foto: TV 2)

Krever hardere straffer for TV-pirater

– På dette området må vil følge danskene, sier Ap-politiker Kåre Simensen.

Med skjult kamera avslørte TV 2 hvordan ulovlig tilgang til tusenvis av tv-kanaler selges over disk i Oslo.

Via såkalt cardsharing skal kundene i butikken få tilgang til absolutt alt av betalingskanaler – til en brøkdel av prisen av hva det egentlig koster å kjøpe kanalene.

Les også: Pirat-TV over disk i Oslo: – Alle kanaler for 1500 kroner

I dag er øvre strafferamme for dem som står bak cardsharing ett års fengsel. Det mener Ap-politiker Kåre Simensen er for lite.

Simensen mener straffene bør være mye hardere for dem som står bak pirat-tv-virksomhet.

– Hvis vi går til Danmark så har de der seks år. Norge bør følge danskene på dette området, sier Simensen.

– Mye penger

Han tror bakmennene nå kan tjene svært mye penger – samtidig som de bare risikerer ett års fengsel.

– Det virker tydelig som at det er store penger. Vi har jo en dom i Oslo som viser at det var 15 millioner kroner å hente på denne her typen ren kriminalitet. Det er klart at når det er store penger som frister så er vel også fristelsen stor for å gjøre det mer åpent, sier Simensen.

Dommen Simensen viser til falt i Oslo tingrett tidligere i år. En mann ble dømt for blant annet å ha forsynte 5000 husstander med pirat-TV for 15 millioner kroner.

Les også: Kan ha tjent 15 millioner på pirat-TV

– Skremmende

Sikkerhetssjef Jack Fischer Eriksen i STOP – Scandinavian TV Organisations Against Piracy, har som jobb å avsløre og infiltrere piratnettverkene, på vegne av tv-selskapene.

– Dette er grenseoverskridende, økonomisk og organisert kriminalitet. Det er skremmende at det selges midt i Oslo, og at man får tilgang til alt dette innholdet, som det er fullstendig umulig å konkurrere mot fra lovlig hold, sa Fischer Eriksen til TV 2 søndag.

TV 2 har grunn til å tro at flere hundre personer er koblet til det ulovlige nettverket. I teorien et tap på flere titalls millioner kroner for tv-selskapene og distributørene.

Både selgerne og kundene risikerer straff.