PÅ VIPPEN: Dette bolighuset en kilometer øst for Kvam i Gudbrandsdalen står på vippen etter at elva har tatt med seg grunnen det sto på. (Foto: TV 2)
PÅ VIPPEN: Dette bolighuset en kilometer øst for Kvam i Gudbrandsdalen står på vippen etter at elva har tatt med seg grunnen det sto på. (Foto: TV 2)

Dette møter familien når de kommer hjem fra ferie i dag

Frivillige kjemper for å redde bolighuset som står på vippen over den flomstore elva i Kvam i Gudbrandsdalen.

Frivillige mannskaper kjempet fredag kveld for å unngå at et bolighus i nærheten av Kvam sentrum skal rase ut i elva. Huset ligger i en skråning med elva som nærmeste nabo.

Familien som eier huset er på sydenferie og var ikke hjemme da flommen kom til bygda. De er ventet hjem i løpet av lørdag.

Kjemper for å redde huset

Det er en sideelv som har gått over bredden og har gravd seg inn i grunnen på huset. Politiet er på stedet og en gravemaskin sammen med frivillige jobber for fullt med å få stein over i elva for å redde huset. Huset ligger rundt en kilometer øst for Kvam sentrum.

ROSER FRIVILLIGE: Brede Holdbrekken i Gudbrandsdal politidistrikt roser de mange frivillige som kjemper mot vannmassene i Gudbrandsdalen. (Foto: TV 2)
ROSER FRIVILLIGE: Brede Holdbrekken i Gudbrandsdal politidistrikt roser de mange frivillige som kjemper mot vannmassene i Gudbrandsdalen. (Foto: TV 2)

Brede Holdbrekken i Gudbrandsdal politidistrikt roser de frivillige som kjemper mot naturkreftene.

– Det er jo helt fabelaktig. Det viser hvor viktig det er med et engasjert lokalsamfunn som stiller opp når det skjer ting, sier Holdbrekken.

I Gudbransdalen er det det Sel kommune som er hardest rammet. Der er 100 personer evakuert, mens rundt 50 personer er evakuert fra Kvam.

I tillegg er flere titalls personer evakuert andre steder i det flomrammede området. Politiet i Gudbrandsdalen har kalt inn alt av ressurser, og er forberedt på at det vil komme mer nedbør gjennom pinsehelgen.

Lørdag morgen klarte de frivillige mannskapene å redde huset som sto på vippen.

Situasjonen betegnes som alvorlig

Situasjonen betegnes som alvorlig i Gudbrandsdalen og andre steder på grunn av flommen. Kvam er et av stedene som er hardest rammet av flommen.

Ifølge kommunen var mellom 40 og 50 innbyggere evakuert fredag kveld.

Vertshuset Sinclair er blitt et slags evakueringssenter for de som har måttet flytte ut, og fredag kveld hadde Lisa Rustli hendene fulle med å ordne mat til alle gjestene.

I tillegg til bygdefolket som har måttet forlate hjemmene sine, er det mange turister som er strandet fordi E6 er stengt på flere steder.

Tidligere fredag klarte en person å berge seg ut av huset i siste liten før det ble tatt av ras.

LES OGSÅ: NVE varsler ekstremflom i Sør-Norge

Holdt krisemøte fredag kveld

Fredag kveld holdt justisminister Knut Storberget krisemøte for å koordinere situasjonen med flom flere steder i landet samt Telenors problemer med mobilnettet.

LES OGSÅ: Telenors mobilnett oppe igjen etter 18 timer

Til stede var representanter for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Hovedredningssentralen i Sør-Norge, Politidirektoratet, Justisdepartementet og Samferdselsdepartementet, melder VG Nett.

– Først og fremst skal vi kartlegge situasjonen, som for mange er svært alvorlig. Vi må sørge for at vi har tilstrekkelige ressurser, både av personell og materiell, for å kunne møte en forverring av situasjonen hvis det blir tilfelle, sa Storberget til TV 2.

LES OGSÅ: Derfor blir det flom

Også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa deltok på krisemøtet fredag kveld.

– Ved inngangen til pinsehelgen er det mange som har en vanskelig situasjon, sier Kleppa til NTB.

Samferdselsministeren opplyser at hun følger situasjonen tett sammen med Statens Vegvesen og Jernbaneverket som også har meldt om problemer som følge av flommen.

LES OGSÅ: Flom skaper togtrøbbel på strekningen Lillehammer-Dombås