OVERVSØMTE HUS: Kvam er hardt rammet av flommen. (Foto: TV 2)
OVERVSØMTE HUS: Kvam er hardt rammet av flommen. (Foto: TV 2)

Mange evakuert i Kvam: – Klart det er dramatisk

Lisa Rustli på Vertshuset Sinclair har fullt opp av bygdefolk som er evakuert fra sine hjem.

Kvam i Gudbrandsdalen er et av stedene som er hardest rammet av flommen.

Ifølge kommunen er mellom 40 og 50 innbyggere evakurert. Vertshuset Sinclair er blitt et slags evakueringssenter for de som har måttet flytte ut, og fredag kveld hadde Lisa Rustli hendene fulle med å ordne mat til alle gjestene.

NVE varsler ekstremflom i Sør-Norge

Mange rammet

– Oppleves situasjonen som dramatisk?

– Det er klart det er dramatisk. Her er mange hus som står i fare for å bli tatt av ras og flom, sier Rustli, som er tillitsvalgt ved vertshuset.

Se TV 2-reporter Anders Lyches rapport fra Kvam i 18.30-sendingen:

526396

Stort behov for losji

I tillegg til bygdefolket som har måttet forlate hjemmene sine, er det mange turister som er strandet fordi E6 er stengt på flere steder.

– Det er busser på vei nordover som er fulle av turister som ikke kommer seg videre. I dag kunne vi hatt et stort hotell, sier Rustli.

Følger med

Justisminister Knut Storberget (Ap) følger tett med på situasjonen i de flomutsatte kommunene. Blant annet er et redningshelikopter satt i beredskap på Dombås.

Storberget har også vært i samtaler med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) om flommen, ifølge Justisdepartementet.

Vegvesenet ber folk om å styre unna flomområdene.

– Vi anbefaler trafikantene om å holde seg i ro og holde seg unna de flomutsatte områdene. Spesielt krevende er E6 gjennom deler av Gudbrandsdalen og Dovrefjell, samt på riksveg 3 gjennom Østerdalen ved Tynset. En rekke veger over hele Sør-Norge er stengt, sier trafikkdirektør Lars Erik Hauer i Statens vegvesen.

Huset forsvant

Tidligere fredag klarte en person å berge seg ut av huset i siste liten før det ble tatt av ras. Veimester Bjørn Heide fra Mesta i Vinstra i Gudbrandsdalen ble vitne til hendelsen.

Se reportasje (reporter: Harald Jacobsen)

526395